A tavaszi jó idő már kicsábított minket a természetbe, de ezt nagyon óvatosan és megfontoltan tehettük meg eddig, a koronavírus-járvány miatt.

A kertben végzett munkák, a közös játékra az otthonmaradás idején is lehetőség volt, mint ahogyan a szabadban végzett sportolásra is, de kerülni kellett a közvetlen érintkezést, a találkozásokat. Ez azt is jelentette, hogy egy szabadban eltöltött baráti sütésre, főzésre sem volt alkalmunk.

Most, hogy már az idő és a járvány is engedi, ideje megnézni a bogrács állapotát. Nincs is annál jobb, amikor összegyűlnek a barátok, családtagok és egy szabadban elkészített étel mellett jóízűen beszélgethetnek.

A bográcsozásnak azonban vannak szabályai, amelyeket jó betartani annak érdekében, hogy jóízű étkek kerüljenek a tányérokba.

A már felavatott bográcsokat használat után kitisztítva és bezsírozva szükséges eltenni, hogy a következő használatig ne rozsdásodjon az.

Nem mindegy, hogy milyen ételekhez milyen bográcsban főzünk. A felül szélesebb, alul keskenyebbekben a pörkölteket lehet készíteni, ennek fordítottja (felül keskenyedő, alul szélesebb) pedig a leveseknek való.

Míg a sütésekhez inkább a parázs szükséges, addig a bográcsos ételek elkészítéséhez nagy, lobogó tűz kell, amely nyaldossa az edény alját. Ami a legfontosabb, hogy a bográcsos ételeket általában nem szükséges fakanállal kevergetni, hanem elegendő az ételt megmozgatni.

A bográcsozás után ugyanaz a szabály érvényes: kitisztítva, zsírral vagy olajjal lekenve szükséges elrakni.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB