Film-TVSzabadidő

Dűne: a film, amit neked is látnod kell

A Denis Villeneuve rendezésében bemutatott Düne c. film tipikusan olyan alkotás, amit nem tudunk szó nélkül hagyni. Vagy imádjuk vagy utáljuk, középút nincs. 

A történet alapja Frank Herbert 1965-ben megjelent sci-fi-klasszikusa, ami annyira bonyolult, hogy mozivásznon nem igazán lehet elmesélni. Miután páran belebuktak, Denis Villeneuve is megpróbálkozott vele, aminek eredményeképp egy igen megosztó alkotás született. Okos döntés volt, hogy a készítők meg sem próbálták egy történetbe belezsúfolni a teljes cselekményt, ugyanis már az első képkockánál kiderül ez csak az első rész. 

A fő konfliktusszál a Dűne fűszere, ami hatalmas jelentőséggel bír a jövőben játszódó történetben. Ahogy haladunk előre az Atreides- és a Harkonnen-ház viszályába csöppenünk és érezhetően drámai események felé tartunk. A film egyik legnagyobb erőssége, hogy a feszültséget az elejétől a végéig sikerül fenntartani, amivel a figyelmünk a mozivászonra szegeződik. 

Az izgalmakban gazdag cselekmény mellett a látványvilág is pazar. Villeneuve a látványos, nagyszabású képeket kombinálja az apró, szinte észrevétlen mozzanatokkal, amik így együtt nagyon jól mutatnak. A film bírálói szerint viszont hiába a csodálatos látványvilág és az érdekfeszítő történet. A lassan induló, majd záródó történetben semmi jelentős nem történik és Jason Momoától, valamint Zendayatól is többet lehetett volna várni… 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB