egér
IT - Tech

Egér a touchpaddel szemben

A számítógépes egér már nagyon régóta a legfontosabb perifériák közé tartozik. Ez nem véletlen, hiszen rendkívül egyszerű kezelést tesz lehetővé, amit kevés más módszerrel utánozhatnánk. Mi a helyzet azonban a laptopokkal és az azokon található touchpaddel?

Különbségek touchpad és egér között

A billentyűzet mellett az egér vagy a touchpad a legfontosabb beviteli eszköz. A modern operációs rendszerek kialakításából következően valamivel irányítani kell a kurzort. Azonban jelentős különbség van a kétféle periféria között.

Ugyan a régebbi touchpadek nehezen érzékelték az érintést és könnyen elromolhattak, tény, hogy ezek az eszközök is folyamatosan fejlődnek. Érzékenységük egyre finomabb, sőt, egyes modellek a mobiltelefonok képernyője által biztosított funkciókra is képesek. Ilyen például az eltérő húzásirány, amivel kicsinyíteni és nagyítani tudunk.

Ennek ellenére egy touchpad használata továbbra is nehézkes. Ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni, a legtöbb esetben mindkét kezünkre szükség van, ráadásul kényelmetlenebb helyzetben kell tartani a kezet.

Egeret laptophoz

Az emberek nagy része túlságosan zavarónak találja a touchpad hátrányait, ezért inkább “rendes” egeret használnak a laptopjukhoz. A modern egerek mindegyike kompatibilis hordozható számítógépekkel is, ráadásul a drivert is tartalmazzák, ezért nem kell semmit önállóan telepíteni.

Abban az esetben, ha csatlakoztatsz egy egeret, a touchpad magától nem deaktiválódik. Éppen ezért, ha az egérhez képest esetleg valamilyen egyéb funkcióval is fel van látva, ugyanúgy használhatjuk továbbra is. Ha azonban esetleg zavarna, például véletlen kattintások miatt, külön ki lehet kapcsolni.

Választás szempontjából nincs nehéz dolga az embernek. Ha végignézed a Gigaplaza Webáruház egér készletét, a kompatibilitással nem lehet gond, minden az egyedi igényeiden múlik.

A kinézete, formája, testre szabható gombok, esetleg állítható érzékenység, vagy egyéb különleges funkciók azok, melyekre érdemes odafigyelni. Ezeken kívül pedig fontos észben tartani, hogy a márkás egerek általában tovább húzzák, mint az olcsó, ismeretlen gyártójú darabok.

Az egerek fajtái és csatlakozóik

A fentebb említett különbségeken túl az egerek a működési elvük tekintetében is eltérnek. Ugyan a görgős, mechanikus egerek már kivesztek a forgalomból, az infra vagy optikai típusok mellett még előfordul a hanyattegér is.

Azonban az optikai modellek rendkívül pontos pozícionálásra képesek, ezért manapság szinte minden egér ilyen technológiával működik. Ennek következtében ez nem olyan tényező, ami meghatározná a döntésedet.

Ami azonban számít az az, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli egeret vásárolsz. A vezeték nélküli verzió előnye adott, nem fog összegabalyodni és a távolság is kevésbé számít. Ennek ellenére a vezetékes típusok is bírnak néhány pozitív tulajdonsággal.

A legtöbbünk számára az nem olyan fontos, hogy a másodperc tört részével gyorsabban közli a mozgást az egér a géppel. Ami azonban lényeges lehet az az, hogy nem lesz szükségünk elemekre, ráadásul attól sem kell tartani, hogy valamilyen hiba folytán megszűnik a kapcsolat a laptop és a periféria között.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB