Élj lassabban! | Pannonmagazin

„Ha folyton csak rohansz, mindenről lemaradsz”

Egyre értékesebbé válik világunkban az önmagunkra fordított idő – amiből egyre kevesebb van. Mert dacára az életünket megkönnyítő technikai vívmányoknak, gyakran mégis úgy érezzük, hogy semmire sem jut elég időnk. Talán ezért is kezd egyre inkább terjedni egy újfajta szemléletmód: a lassan élni, azaz „slow living”.

Szeretnénk egészségesebb, nyugodtabb, békésebb életet élni – de ahhoz, hogy ezt megteremtsük magunkat, valódi tudatosságra van szükségünk. Ezt azt jelenti, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a figyelmünket egészen lekössék az időrabló kütyük, és meg kell húznunk bizonyos határokat és korlátokat mind a munkavégzés, mint az egyéb feladataink terén.

Kimondani, elhatározni könnyű, megvalósítani nehezebb az „átállást” – de talán az év végéhez közeledve, érdemes már most felkészíteni magunkat arra, hogy mit kellene másképp csinálnunk, és akár azonnal el is kezdhetjük a megvalósítást. Ami nem lesz könnyű, ezért előfordulhat, hogy újra és újra fogunk próbálkozni.

Mi lehet a legfőbb akadály? Az a szocializációs követelmény, amely a produktivitást helyezi minden más elé, és ennek érdekében mindent a leghatékonyabban szeretnénk csinálni, multifunkciós üzemmódban nap mint nap… aminek az eredménye leginkább az, hogy úgy érezzük, folyton rohanunk, de soha nem érjük utol magunkat. S közben elfeledkezünk arról, hogy igazán éljünk is.

Pedig nem azért vagyunk itt, hogy folyton csak túléljünk. Hanem azért, hogy tanuljunk azokból a helyzetekből, amelyeken keresztülmegyünk. Hogy valódi megtapasztalásaink legyenek, amelyek által fejlődni tudunk.

Ha képesek vagyunk napi 10-20 percet csak önmagunkra figyelve eltölteni, sokat gazdagodhatunk önmagunk mélyebb megismerése által. (Sokféle meditációs technika létezik – de ha csak csendben ülünk, és befelé figyelünk, már ez is elég lehet ahhoz, hogy az agyunk megpihenjen, és új alapokra helyezzük a napunk alakulását.)

 

Tihanyi-Konda Szilvia
Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB