ÉletmódGasztro

Ételdoboz: mókuskerék a háztartásban

Avatar

A műanyag dobozok, valljuk be, nagyon sokat segítenek a mindennapi életünk során. Egyszerűbb eltenni a segítségükkel a maradékot, és az ebédet is ezekben visszük magunkkal a munkahelyünkre. Olyan praktikusak, hogy mostanra már-már elképzelhetetlen az élet nélkülük.

A műanyag edények nagyon könnyen elszíneződnek. Nem lehet rendesen elmosni, a zsír csak úgy tapad rájuk, egy idő után összekarcolódnak. Ha nagyon intenzív aromájú ételt tárolunk benne (pl. jó fokhagymásat), a szag még napok elteltével, többszöri elmosás után is érződik rajtuk.

A jó minőségű dobozoknak elég borsos az ára, ezért bizonyára szeretnénk sokáig megőrizni őket eredeti állapotukban. Hogy szépek és használhatóak maradjanak, tartsuk be ezt a 4 szabályt, amit nem fogunk megbánni!

 

Vigyázzunk a mikrohullámú sütővel!

 

Persze, a legegyszerűbb az ételt műanyag dobozostul a mikróba tenni, megmelegíteni, és a dobozból elfogyasztani, de ez több szempontból is problémás lehet. Először is nem biztos, hogy azt a dobozt úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek, így káros anyagok kerülhetnek az ételbe. Másodszor pedig eldeformálódhat és megrepedezhet a doboz is, így előbb-utóbb (de inkább előbb) használhatatlanná válik. Tehát mielőtt a mikrohullámú sütőbe kerülne a doboz, ellenőrizzük az alján (vagy oldalán, vagy vásárláskor a címkén), hogy használható-e mikróban. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább helyezzük át az ételt egy tányérra, vagy a műanyag helyett használjunk üvegtálakat (a műanyag fedőt viszont ezekről is távolítsuk el melegítés előtt).

 

A mosogatógépbe se tegyük bele automatikusan

 

Nem mindegyik doboz mosható mosogatógépben. A címkéken a használatra való utasításokat el kell olvasni, és meg kell jegyezni, ha nincs jelölés a doboz alján. (Azért szerencsére legtöbbször van!) Ha a gyártó nem jelöli külön, hogy a doboz mosogatógépben mosható, akkor inkább ne tegyük be, mivel a tisztítás után lehet, hogy nem tudjuk majd légmentesen lezárni a fedelét. A magas hőmérsékletet nem feltétlenül tolerálják ezek a dobozok.

 

A zsíros foltok megelőzhetőek

 

A paprikás krumpli, a gulyásleves, a milánói szósz gyakorta hagy narancsos foltot a dobozokon. Ezt megelőzendő, fújjunk egy vékony olajréteget a dobozra, mielőtt beletennénk az ételt, így kevésbé fogja majd meg, illetve könnyebb lesz kimosni. A legjobb, ha azonnal kiöblítjük a műanyag dobozt, ahogy kifogyott belőle az étel, így minimálisra csökkenthetjük a folt- és szagnyomok esélyét.

 

Szabaduljunk meg a szagoktól szódabikarbónával

 

Egy nedves szivacsra tegyünk szódabikarbónát és töröljük át vele az edényeket, majd mosogassuk el őket, ahogy szoktuk. A szódabikarbóna egy természetes szagtalanító, amit a műanyag edényekhez is bevethetünk! Végezetül, ha valaminek mennie kell, annak mennie kell. Ezek a műanyag dobozok nem örök életűek, ha már nem záródik jól, eldeformálódott, karcos és úgy általában nem túl bizalomgerjesztő a külleme, inkább dobjuk ki!

 

Érdemes azonban megemlítenünk, hogy az élelmiszerek hosszabb távú tárolására (pláne amiket újra melegítünk) válasszunk inkább üveg edényzetet. A műanyag dobozokat a könnyebb szállíthatóság miatt inkább olyankor használjuk, ha rövidebb ideig tároljuk benne az élelmiszert, pl. munkahelyre menet.

Arra is érdemes figyelnünk, hogy a fagylaltos dobozokat nem arra tervezték, hogy forró olajos ebédek kerüljenek bele, így ezekbe az edényekbe ilyen jellegű élelmiszert ne tegyünk.

eteltcsakokosan.hu /goodhousekeeping.com

A nyitókép illusztráció.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB