Ezek a biztonságos bevásárlás szabályai: így védekezz a koronavírus ellen! | Pannonmagazin
-KiemeltÉletmód

Ezek a biztonságos bevásárlás szabályai: így védekezz a koronavírus ellen!

A koronavírus miatt minél inkább kerülnünk kell a személyes kontaktust, ez pedig nagyban befolyásolja mindennapi életünket. Biztonságunk érdekében jobban be kell osztanunk napi teendőinket, hogy minél kevesebbszer kelljen elhagynunk otthonunkat. Mivel a vírus akár három napig is képes életben maradni olyan tárgyakon, melyhez egy fertőzött személy hozzáért, a bevásárlás során is nagy figyelmet kell fordítanunk a védekezésre. A Nébih rengeteg hasznos tanáccsal ellát minket erre vonatkozóan. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire kell odafigyelnünk bevásárlás során, milyen termékeket érdemes választanunk, és hogyan kell tárolnunk őket annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzést.

Mire figyeljünk a bevásárlásnál?

Bevásárláskor eddig is sokan listát készítettek arról, hogy mire van szükségük, ez napjainkban még fontosabbá vált. A bevásárlólistával biztosíthatjuk, hogy nem marad ki semmilyen termék, amire szükségünk van, így minimalizálhatjuk a boltba járások számát, ezzel pedig nagyban csökkenthetjük a megfertőződés esélyét.

A biztonságos vásárlás érdekében viseljünk maszkot, és lehetőség szerint kesztyűt is. A polcokon lévő termékeket rengetegen összefogdoshatják, legyen szó akár a kiszállítókról, a bolti dolgozókról, vagy a vásárlókról. Épp ezért a kesztyű a legjobb módja a védekezésnek. Fontos, hogy figyeljünk arra, ne nyúljunk arcunkhoz a bevásárlás során. Ha végeztünk a bevásárlással, és minden terméket eltettünk, vegyük le, és dobjuk ki a kesztyűt! Abban az esetben, ha kifogytunk a kesztyűkből, bevásárlás után kézfertőtlenítővel azonnal tisztítsuk meg kezünket.

Hol vásároljunk?

Sokaknak elkerülhetetlen, hogy egy nagy üzletlánchoz menjenek vásárolni, mivel ez van legközelebb lakhelyükhöz, vagy a megvásárolni kívánt termékek itt érhetőek el. Egy nagybevásárlásnál könnyebbséget jelent, hogy a hipermarketekben minden egy helyen megtalálható, azonban gondoljunk arra is, hogy ezeken a helyeken sokkal több ember megfordul, mint a kisboltokban. A nagy üzletláncoknál gyakran hosszú ideig kell sorba állnunk fizetés előtt, ami tovább növeli a megfertőződés lehetőségét.

Amennyiben tehetjük, válasszunk kiskereskedéseket. Bár ez macerásabb, hiszen nem kapható meg minden egy helyen, összességében viszont a vásárlás során kevesebb időt kell eltöltenünk zárt térben, ráadásul kevesebb emberrel is találkozunk.

A magyar gazdaságot alapjaiban rengette meg a koronavírus. A kis- és középvállalkozások, melyek nem rendelkeznek akkora tőkével, mint a hipermarketek, igen nehéz helyzetbe kerültek, így ha náluk vásárolunk, azzal segítünk nekik, és ezáltal a magyar gazdaságnak is.

Fertőtlenítés, fertőtlenítés, és fertőtlenítés

Hazaérve a bevásárlásból, nagyon fontos, hogy lefertőtlenítsünk minden terméket, amit vásároltunk. Bár ez igen időigényes munka, mindenképp tegyük meg, hiszen csak így akadályozhatjuk meg, hogy a vírus átterjedjen ránk, vagy szeretteinkre. Az előrecsomagolt teremékeknél könnyű dolgunk van, de akad néhány olyan élelmiszer, aminél elbizonytalanodhatunk a fertőtlenítést illetően. Mutatjuk, mit kell tennünk!

Gyümölcsök és zöldségek

A Nébih jelenlegi ismeretei szerint a nem csomagolt élelmiszerek felületén alacsony a koronavírus túlélési esélye, ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítása nem változik a koronavírus miatt. Mossuk le alaposan őket hideg vízzel, az úgynevezett földes termékeknél – mint például a burgonya, sárgarépa, gyökér, retek – használjunk súrolókefét. A leghatékonyabb védekezési mód, ha felhasználás előtt meghámozzuk az adott gyümölcsöt, vagy zöldséget. Amennyiben ez nem járható út – például salátafélék esetén –, a fertőtlenítés érdekében áztassuk ecetes, vagy citromleves vízbe a terméket. Ezek az anyagok elősegítik a hatékonyabb tisztítást, és nincs kifejezetten antimikrobiális hatásuk. Ha kész vagyunk az áztatással, utána mindenképp mossuk le a terméket!

A banánnál és a citrusféléknél fertőtleníthetjük a héjat a vásárlást követően, de ha ezt nem tettük meg, akkor hámozás után mindenképp mossunk kezet! Ha tehetjük, vásároljunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a csomagolás sértetlen legyen.

Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásánál ne fogjuk meg a terméket kézzel: inkább szemrevételezéssel válogassunk, vagy nejlonzacskón keresztül tapintsuk meg az árut.

Pékáru

A csomagolatlan pékáruk esetében a boltoknak sok előírást kell betartaniuk, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, de vásárlóként is tehetünk a cél érdekében! Ne érjünk a pékáruhoz kesztyű, vagy zacskó nélkül! Amennyiben biztosra szeretnénk menni, érdemes úgy gazdálkodnunk a pékáruval, hogy fogyasztás előtt lefagyasztjuk néhány napra. Egy másik jó lehetőség az, ha a terméket 70 fokra felmelegített sütőbe tesszük 2-3 percre, ugyanis ezzel biztosan elpusztíthatjuk a vírust.

Húsáru

A húsáru javasolt tisztítása nem változott a koronavírus miatt. A megvásárolt húsokat alaposan mossuk meg felhasználás előtt. A hő elpusztítja a vírust, így ha megsütjük, vagy megfőzzük a húst, nem kell tartanunk a megfertőződéstől.

Tojás

A vírus megtelepedhet a tojás héján, épp ezért ajánlott letisztítanunk. Ne mossuk meg a tojást tárolás előtt, ezt mindenképp a felhasználást megelőzően ejtsük meg! Az interneten többféle fertőtlenítési módról olvashatunk. A Nébih szakemberei szerint a hipós fertőtlenítés nagy odafigyelést igényel, és igen veszélyes, így ezt a módszert nem ajánlják. Elmondásuk szerint az ecettel való tisztítás felesleges, hiszen sütésnél, vagy főzésnél hőkezelés alá kerül a tojás, ami elpusztítja a vírust.

Megfelelő tárolás

Az első lépés, mely a jelenlegi helyzetben még fontosabb, mint eddig, hogy tisztán tartsuk a hűtőszekrényünket. Ajánlott a hűtőt 0-5 Ceslius-fok közé beállítani, a fagyasztót pedig -18 Celsius-fokra, vagy az alá.

  • Az élelmiszer tárolásánál fontos, hogy a különböző jellegű termékek egymástól elkülönítve kerüljenek a hűtőszekrénybe.
  • Csomagolatlan élelmiszert ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.
  • A mosatlan, vagy nyers élelmiszerek – mint például a gyümölcsök, zöldségek, húsok – ne kerüljenek a készételek mellé.
  • A nyers húsokat becsomagolva, vagy lefedve tároljuk.
  • A tojásokat a jelenlegi helyzetben semmiképp se vegyük ki a dobozból: ne használjuk a hűtőszekrény ajtajában elhelyezett tojástartó polcot!
Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB