Ezt jó, ha szem előtt tartod, ha akita inu kutyát szeretnél | Pannonmagazin
HírExtra

Ezt jó, ha szem előtt tartod, ha akita inu kutyát szeretnél

Hűséges, határozott és céltudatos kutya, aki igazi családi kedvenccé válhat, szívvel-lélekkel védi, óvja a gazdáját.

A története

Nagyon régi kutyafajta, Ázsiából, pontosabban Japánból származik, agyagedényeken és bronz harangokon tűnik fel az ábrázolása kb. 5000 évvel ezelőtti rajzokon. Az akita inu genetikai vizsgálatok alapján közvetlen rokonságot mutat a farkassal. Először medvék, vaddisznók és szárnyasok vadászatához alkalmazták, később őrzésre és teherhordásra is. Idővel az egész világon elterjedt, hűségéről és kitartásáról lett ismert. Egyik egyede 10 éven keresztül várt elhunyt gazdájára minden reggel a vasútállomáson.

Külső megjelenése

Az akita inu kutya két fajtát képvisel, egyik a japán, másik az amerikai. Izmos, erős megjelenésű kutya, marmagassága 58-70 cm, súlya 38-50 kg, 10-14 évig él.

Tekintélyes a megjelenése, széles, redőzött homoka van és háromszög alakú, álló fülei. Bundája erős, durva felsőszőrből és puha, sűrű aljszőrzetből áll, kiválóan megvédi az időjárás viszontagságaitól. Színe fakó szürke vagy szezám színű, az arcán, nyakán, hasán, farkán és a végtagokon fehér. Farka szorosan visszakanyarodó, a hátán hordja.

Tulajdonságai

Méltóságteljes, tekintélyes, nyugodt alkat. Nem szereti sem a zajos társaságokat, sem a zsúfolt helyeket. Valójában csak a gazdája társaságát igényli, de a gazda családjával is jó kapcsolata van.

Szeret a szabadban mozogni, vadászni, de a kutya sportokat nem kedveli. Vad is tud lenni, ezért határozottan és következetesen kell nevelni. A kisebb állatokat zsákmánynak is tekintheti.

Ápolása és betegségei

Alapvetően erős és egészséges kutyafajta, de azért nála is előfordulnak különböző betegségek. Ilyenek jellemzően az egyes bőr- és szőrbetegségek, autoimmun betegség, pajzsmirigy-működési zavarok, retina atrófia, epilepszia, csípőízületi diszplázia. E betegségek valószínűsége csökkenthető, ha megbízható, ismert tenyésztőtől, törzskönyvezett egyedet vásárolunk és rendszeresen megvizsgáltatjuk az állatorvossal.

Az akita inu bundája öntisztulásra képes, évente kétszer elég kifésülni. Fürdetni nem kell, csak akkor, ha valamilyen veszélyes anyaggal szennyeződött.

Etetése

Az akita inu kényes a táplálékra, elég válogatós. Fontos, hogy adjunk neki időt arra, hogy hozzászokjon egy-egy száraz vagy nedves táphoz, ne váltogassuk azokat gyakran. Az lényeges, hogy minden  ételben megfelelően magas arányban legyen a fehérjeforrás, a hús és ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmazzon. Mindig kiváló minőségű, megbízható tápokat válasszunk, erre az akita inu igen érzékeny.

Kinek ajánlott a tartása?

Elsősorban tapasztalt, erős és empiatikus gazda mellett érzi jól magát, aki ismeri és ki is tudja elégíteni az igényeit. A magányt nem szereti, de a nagy társaságot sem. Aki hűséges és kitartó kutyát szeretne és tenni is hajlandó érte, az nem fog csalódni, ha az akita inut választja.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB