IT - Tech

Facebook bejelentkezés – mit tehetünk, ha feltörik a Facebook fiókunkat?

Minden Facebook felhasználó igazi rémálma, amikor feltörik annak fiókját. Számtalan olyan esetről hallhattunk korábban, amikor valakinek beléptek a felhasználói fiókjába, és ott vírusos üzeneteket, vagy lejárató, kellemetlen tartalmú postokat osztottak meg. Emiatt is nagyon fontos, hogy a Facebook bejelentkezést mindig körültekintően végezzük el.

Azon felül, hogy a fiókunkat zárolhatják, ismerősi körünkben is rengeteg kellemetlenséggel kell szembenéznünk, ha mindez megtörténik. Fontos tudni, hogy milyen lépésekre van szükség, amennyiben feltörték a fiókunkat, de nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy pontosan hogyan kerülhetjük el ezt.

Mik a legjobb megelőzési tippek?

Íme, néhány olyan tipp, amiket mindenképp érdemes megfogadni: ha ezeket betartjuk, akkor a legfontosabb megelőző lépéseket már megtettük, és az esetek nagy részében ez bőven elegendő.

Biztonságos jelszó választása

Nagyon sokan azzal adnak remek támadási pontot, hogy olyan jelszót választanak, amely könnyen kitalálható – például a születési dátumuk, vagy a saját nevük, néhány számmal kombinálva a végén. Lehetőség szerint kerüljük az olyan jelszavakat, mint a pisti1982, vagy BelepesJelszo12345.

Legyen biztonsági e-mail címünk

Amennyiben nincs megadva biztonsági email címünk, számíthatunk arra, hogy a feltört fiókunkat hosszas telefonálás, és egyeztetés árán fogjuk tudni visszaszerezni. Egy biztonsági e-mail címmel könnyedén, akár percek alatt visszaállítható a jelszó.

 

Tartsd be ezt az alábbiakat!

Biztonságos jelszó választása. (Ne legyen kiszámítható)

Legyen egy biztonsági email címed.

Ha új IP címről jelentkezel be, kérj biztonsági kódot. (Kétlépcsős bejelentkezés)

A jelszavad maradjon TITKOS.

Ne maradj bejelentkezve, ha nyilvános helyen használod az oldalt.

A jelszavadat NE jegyeztesd meg, ha felkínálja a portál.

 

Ezek alapján veszed észre, hogy feltörték a fiókodat:

Megváltozott az e-mail-címed vagy a jelszavad.

Megváltozott a neved vagy a születésnapod.

Számodra ismeretlen emberek kapnak ismerősnek jelölést a fiókodból.

Olyan üzenetek származnak a fiókodból, amelyeket nem te írtál.

Olyan bejegyzéseket látsz, amelyeket nem te hoztál létre.

Amennyiben megtörténik a baj, és feltörték az oldalad, ne ess kétségbe. Van megoldás!

Négy dolog, amit meg kell tenned, ha feltörték Facebook fiókod:

Változtasd meg jelszavaid

A betörő nyilvánvalóan hozzáférhet e-mailedhez és jelszavadhoz, így ezek megváltoztatása elsőként kell, hogy szerepeljen a teendők listáján. Ha ugyanazt a jelszót adtad meg több szolgáltatás esetén is (pl. bankok, egyéb közösségi vagy levelezőfiókok), akkor azokat is cseréld le azonnal. Mindig számolj úgy, mintha a hacker a Facebook profilodhoz való hozzáféréskor megszerezte volna a teljes uralmat a levelező fiókod felett is. Alaposan gondold át, hogy ezzel miféle adatokhoz juthatott hozzá, és próbálj meg ott keresztbe tenni neki, ahol csak lehet.

Futtass vírusirtót a gépeden

Könnyen lehet, hogy a hacker egy vírus vagy más kártevő program segítségével fért hozzá a számítógépedhez. Győződj meg róla, hogy a gépeden a legfrissebb vírusirtó fut, és végezz el egy teljes gépet érintő vizsgálatot. Ha a Facebookot nem saját gépedről használtad, értesítsd annak tulajdonosát a támadásról, ebben az esetben neki kell gondoskodni a vírusirtásról. Jó ötlet az is, ha ellenőrzöd Facebook fiókod kártevő mentességét, pl. eltávolítod az esetleges Rouge applikációkat (ál-vírusirtó alkalmazások).

Értesítsd hozzátartozóid

Nem éppen kellemes a tudat, hogy meghackelték Facebook fiókod, ám ez ne tartson vissza attól, hogy értesítsd hozzátartozóid a helyzetről, mivel elképzelhető, hogy a hacker rosszindulatú üzeneteivel következő lépésként őket veszi majd célba, így próbálva megszerezni az ő adataikat is. Azzal, hogy minél előbb riasztod ismerőseid, megakadályozod, hogy hozzád hasonló helyzetbe kerüljenek.

A továbbiakban esetlegesen használhatod a Trusted Friends Facebook alkalmazást. Ez arra szolgál, hogy szükség esetén a Facebook ismerőseid segítségével könnyebben visszaszerezd a fiókod feletti uralmat. (Megjegyzés: ez egy friss alkalmazás, így ha nincs még hozzáférésed, látogass vissza később.)

Végül vegyél egy nagy levegőt és ne pánikolj! Ugyan beletelhet egy kis időbe, hogy visszaállíts mindent az eredeti állapotra, de ha gyorsan reagálsz a történtekre, az okozott kár kisebb, a javításhoz szükséges idő pedig rövidebb lesz.

 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB