-KiemeltEgészségÉletmód

Fáradékony vagy? Itt a helyes étrend: méregtelenítés 4 lépésben!

Liszkai Attila

Májunk fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és a méregtelenítésben. Az alkohol és az egészségtelen ételek azonban igencsak megnehezítik a dolgát: ha túlterhelt lesz májunk, fáradékonyságot és hízást is tapasztalhatunk. Mutatjuk, mit kell tennünk, hogy méregtelenítsük testünket!

Ha májunknak túl sok méreganyagot kell kiválasztania, túlterheltté válhat, ilyen esetben pedig fáradtságot, hízást, fejfájást, rendellenes emésztést tapasztalhatunk. Felléphet továbbá jobb oldali fájdalom is, sőt, bőrünk is elszíneződhet. Épp ezért fontos, hogy olyan odafigyeljünk táplálkozásunkra, és olyan élelmiszereket fogyasszunk, melyeket májunk nem kezel méreganyagként.

Víz, víz és víz

A legjobb módja májunk tisztán tartásának, ha sok vizet iszunk. A vízben megannyi ásványi anyag van, amennyiben természetes környezetből származik. A legideálisabb az, ha kút, vagy forrásvizet iszunk.

Természetesen a csapvíz fogyasztása is jó választás lehet, azonban ennek minősége nagyban függ attól, hogy hol élünk. Mindazonáltal mindenképp érdemes víztisztító rendszert használnunk, mely kiszűri a klórt az ivóvízből. Nem feltétlen kell beépített rendszerre gondolnunk, manapság már bárhol vásárolhatunk olyan vizeskancsókat, melyek szűrővel vannak ellátva.

Tipp: a máj tisztítóképességét javítja, ha egy kis citromot adunk a vízhez, ugyanis így lúgos kémhatású lesz.

Minőségi ételek

Fontos, hogy jó minőségű ételeket fogyasszunk, amennyiben szeretnénk elkerülni, hogy májunk a bevitt táplálékot méreganyagnak érzékelje. A legjobbak a bioételek, főképp a növényi eredetű ételek, mint például a friss salátafélék, melyekben rengeteg A és C-vitamin, magnézium és klorofil található. A bio ételek azért egészségesebbek, mert nincsenek vegyszerekkel kezelve.

Igencsak megéri a fáradtságot ha bio hozzávalókból állítjuk össze étrendünket, mivel így semmilyen szennyezést nem kell májunknak kiszűrnie, ráadásul ezáltal szervezetünk rengeteg ásványi anyaghoz juthat, ami megtisztítja a májat és jót tesz a vérnek.

Egészséges zsírok

Szorosan együtt működik egymással a máj és az epe. Utóbbi felelős a zsírok lebontásáért. Amennyiben egészséges zsírokat fogyasztunk, az nagyban megkönnyíti az epe és a máj dolgát. Egészséges zsírokat a következő növények tartalmaznak: kókusz, mandula, olíva, kender, chia, dió len, illetve napraforgó- és tökmagok. Kerüljük az állati eredetű zsírokat, mert érelzáródáshoz vezethetnek, illetve szintén hanyagoljuk a szója- és kukoricaolajokat.

Hanyagoljuk az alkoholt

A máj számára méregnek minősül az alkohol minden formája, így azonnal elkezdi kiszűrni a vérünkből. A szűrési folyamat közben a máj rengeteg energiát használ fel, ami sok esetben hízást, lassulást és fáradságot vált ki.

Címlapi kép: Flickr

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB