-KiemeltSzabadidőVideó

Filmet táncolnak össze a néptáncosok

Május 20-ig még össze lehet ütni a csizmákat, bokákat, lehet forgatni a botokat és csujogatni is. Néptáncosok filmjeit várják.

A Kárpát-medence területéről várnak olyan kisfilmeket, amelyekben a néptáncon kívül a helyi hagyományokat elevenítik fel. Az Összetartozás100folk – Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét nevezetű kezdeményezés táncra és videózásra csábítja a néptáncosokat. A koronavírus-járvány ugyanis a kultúra minden területén, így a néptáncos kapcsolatos rendezvényekbe is beleszólt. A személyes kapcsolattartás és a közös táncolás helyett rendhagyó módon készülnek megemlékezni a nemzeti összetartozás napjáról.

A trianoni békeszerződés 100. évfordulójára, június 4-ére készítik el a beérkezett anyagokból azt a filmet, amelyet majd a közösségi médiában is látni lehet.

A táncosoknak néhány szempontot figyelembe kell venniük a filmkészítés során. Az egyik ilyen, hogy saját környezetük meghatározó helyszínét válasszák a táncolásra. Lehet páros vagy egyéni tánc, bemutathatják saját vagy más tájegység táncát is, de mindössze 1-2 perces kisfilmben.

A május 20-ig beérkező videókat Sztanó Hédi, a Hagyományok Háza film- és televíziós rendezője szerkeszti majd egybe, a zenéért pedig a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Pál István lesz a felelős.

Fotók: flickr.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB