Gárdonyi Géza ma is él! | Pannonmagazin

Az élő Gárdonyi címmel rendezett emlékkonferenciát a Nemzeti Színház a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyével, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával együttműködve.

A rendezvény célja Gárdonyi Géza alakjának és művészetének élményszerű megközelítése volt. Az esemény egyik résztvevője volt Keller Péter, a szerző dédunokája, aki Az élő-Gárdonyoi arc című művével az íróval kapcsolatos előítéleteket igyekezett cáfolni. Keller Péter szakmája szerint gépészmérnök, ennek ellenére Gárdonyi Géza emlékét odaadással és érzékenységgel ápolja.

A konferencián különböző előadásokat lehetett megtekinteni, többek között Bartal Csaba történésztől, A Múlt-kor című folyóirat szerkesztőjétől, aki az Egri csillagok című film kulisszatitkait idézte föl. Balázs Géza egyetemi tanár – nem mellesleg a konferencia ötletgazdája – Gárdonyi nyelvművészetéről beszélt, míg M. Mester Katalin tanító és helytörténész fényképes előadást tartott a szerző karácsonyi népénekének szövegváltozataiból.

Az előadásokhoz, kisfilmekhez, vetítésekhez, borbemutatóhoz zene is járult. Fellépett a Strófa trió, tagjai bemutatták az Álom és a Fejét a szék karjára hajtva című megzenésített, meghatóan szép Gárdonyi verset.

Az „összművészeti” konferenciát követően az MVM Dome-ban hatezren láthatták a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ugyancsak „összművészeti”, több száz főre, szövegre, zenére, táncra – egyetlen estére – komponált, páratlan Egri csillagok című produkcióját, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB