ProgramajánlóSzabadidő

Gemenc – 6 + 1 tuti programtipp, avagy amit eddig nem tudtál Gemencről

Ha Gemenc, akkor szarvasbőgés és kisvasút, ez már csak természetes, de azt tudtad, hogy a Kispál és a Borz is írt egy számot I like Gemenc címmel? Bár a népszerű underground zenét játszó együttes nem kifejezetten az erdő szépségeit ecseteli, nagyon jó kedvcsinálónak. Hallgassátok a kocsiban, útközben, Gemenc irányába!

A Gemenci erdőn keresztül kanyarog a Duna és mellékágai, illetve több holtága is nyújtózkodik el a védett területen. A legközelebbi nagyobb város Baja, így a halászlé rajongói az ételnek nevet adó városban élvezhetik kedvencüket. Budapestről az M6-os autópályán haladva juthatunk el ide, a környező kis településeken könnyen találni olcsó és kényelmes szállást. Érdemes a Szálkai-tóhoz közel nézelődni, ugyanis a tó kedvelt látogató célpont és nem mellesleg remek éttermek is találhatók itt. Szálka vagy Alsónána a Szekszárdi-dombság zöld vonulatai között, tökéletes nyugalomban és csendben bújik meg, 15-20 perces autóútra Gemenctől. Aki szívesebben szállna meg az erdő szomszédságában, az a Pörbölyön található gemenci ökoturisztikai központban is megteheti ezt baráti áron, akár egész évben. Szállások típusaiért és áraiért kattints IDE.

Miért érdemes Gemencre látogatni?

Az őszi szarvasbőgés és a kisvasúton való utazás a nyáron-tavasszal friss illatú erődben már önmagában is bőven elég indok, hogy évente legalább egyszer Gemencre szánjuk a hétvégénket.

Kép forrása: wikimedia.org

Azonban ezeken a programokon kívül is még rengeteg érdekességet kínál ez a csodás ártéri erdő. A következőkben néhány olyan látnivalóról olvashatsz, amiről eddig valószínűleg nem hallottál.

Egy kis kedvcsináló,  amiért neked is el kell jönnöd a Gemenci erdőbe:

Itt egy helyen igen sokféle program közül lehet választani, akár mozgalmas, akár inkább nyugtató időtöltésre vágyunk

szárazon és vízen is,

tiszta levegőt beszívva,

az erdőt járva,  kiépített úton vagy fémkeréken – azaz vasúton-,

minden korosztály megtalálja, amit keres.

Igazán élménygazdag hétvége vár ránk, ha a Gemenci erdőt választjuk, mint célpont és ráadásul ehhez még mélyen a zsebünkbe sem kell  nyúlni.

Mit jelent az, hogy ártéri erdő, mi benne a különleges?

Mielőtt tovább olvasol, tekintsd meg a 1,5 perces ízelítőt
a Gemenci erdőt bemutató filmről a YouTube-on.

Kis hazánkat egykor hatalmas területen víz borította, ez még a folyószabályozások előtt volt, mikor a Duna és a Tisza a tavaszi áradáskor hatalmas területeket öntött el vízével, melytől a kor embere nemhogy nem félt, hanem egyenesen fontos szerepet játszott az életében. Mivel semmilyen mesterséges gát vagy meder nem állt a folyók útjában, ezért az áradás nem a Petőfi Sándor Tisza című verséhez hasonlatos módon történt. Sokkal inkább lassan, nyugodtan, pusztítástól mentesen. A folyó hordaléka tápanyaggal terítette be az ártéri földeket, ahol a helyi lakosok gazdálkodtak, főként gyümölcsfákat neveltek. Ez volt tulajdonképpen a fok gazdálkodás, mely annyit tesz, hogy az ember átvágta a természetes folyógátakat, így a keletkezett résen – a fokon – az árvíz ki tudott folyni és a mesterséges csatornákon keresztül juthatott el a termőföldig. Emellett a halászat és pákászat is fontos ágazat volt, továbbá télen a nádvágás és a nádból font különböző használati tárgyak értékesítése is jelentős bevételi forrást jelentett. A pákászat egy összetett életmódot jelent, mely keretében a mocsarak, lápok közelében lévő falvak lakói halásztak, vadásztak és növények gyűjtésével foglalkoztak.

varsázás és a vejszézés tudománya igen nagy népszerűségnek örvendett, hiszen viszonylag egyszerű módszerrel, kevés fáradtsággal tudtak halakat fogni. Ez egy érdekes tényen alapul, ha szeretnéd tudni, hogyan csinálták, olvasd el a dőlt betűs részt.

Varsa és vejsze. E két eszköz nagyon hasonlít egymáshoz, a fő különbség, hogy előbbi könnyen áthelyezhető volt, míg utóbbit a fenékhez rögzítették. Ezeket vesszőből fonták, s sokféle típusban/formában készítették el.  A vejsze labirintus-szerű, míg a varsa inkább háló-szerű eszköz volt.
Mindkét halászati megoldásnak az a lényege, hogy a halakat egy tágabb térből beterelik egy szűkebb járaton és végül egy öblös, de zárt részbe jutnak, ahonnan azok visszafelé már nem tudnak haladni. Az alapelv a halak menekülési ösztöne, ugyanis szinte bármilyen szűk járaton átpréselik magukat, ha az kintről befelé szűkül, de aztán a nagy térből már nem akarnak a kicsi felé úszni.

Az árterek növény- és állatvilága is különleges, a víz rendszeres jelenlétéből fakadóan eltér a “normál” erdőkétől, hiszen az itt élő fajoknak alkalmazkodniuk kellett a gyakori vízborításhoz, majd a később érkező kiszáradáshoz is.

Gemenc erdeit járva nemcsak az üde illat, színes tarka-barka virágok sokasága ámítja el a természetjárót, pillangók repdesnek szerte-széjjel, virágról virágra, egymással kergetőzve és pörögve-forogva a levegőben. Gemenc lepkéi egészen biztosan téged is elbűvölnek, mikor leszállnak inni vagy nektárt szívni és közben nyitogatják szárnyaikat, melyek sok színben játszanak a talajra leszűrődő fénypászmák hatására. Vörös, rozsda és narancs, napsárga és fehér alapon fekete foltos, kék és lila pillék lepik el az erdőt egész nyáron.

Mára Magyarországon alig maradt ártéri erdő, ezért szinte egyedüliként csodálhatjuk meg ezt a vízhez oly szorosan kötődő élővilágot a Szekszárdi-dombság szomszédságában.

Vigyázat! Hosszabb itt tartózkodási vágy felkeltésére alkalmas tartalom következik.

Programtervező

A Gemenc Zrt. néven üzemelő szervezet honlapja nagyon jól használható, sok hasznos információ könnyen található meg rajta, ráadásul van egy remekbe szabott, beépített programtervező, mely segítségével bárki könnyen beoszthatja idejét. Egy-egy programtípushoz pontos leírás tartozik, amiből megtudhatjuk, hogy honnan hova juthatunk el, és ez mennyi időt igényel, milyen a nehézségi foka a túrának. Sőt, egy-egy programfajtára kattintva, pl. Dunai csorgó vízitúra estében megtudhatjuk, hogy mikor indul a kisvasút oda és vissza, mennyibe kerülnek a jegyek.

1. Interaktív tanösvények – vízi madarakat és erdei nagyvadakat is láthatsz

Gemenc csodás élővilága az alábbi tanösvények végigjárásával, a kihelyezett táblák elolvasásával ismerhető meg:

 • Forgó-tavi tanösvény
 • Kerttörténeti tanösvény Karapancsa
 • Fekete gólya tanösvény
 • Molnárka tanösvény
 • Nyéki-holt-Duna tanösvény
 • Sötét-völgyi tanösvény
 • Vajas-torok tanösvény

Molnárka tanösvény érdekessége, hogy interaktív módon mutatja be az ártéri erdő szépségeit (például kirakós játék), illetve egy madármegfigyelő kilátóból is megcsodálható a táj.

Kép forrása: turizmus.gemenczrt.hu

Egész évben látogatható, kisgyerekeseknek is ajánlott, mivel a tanösvény játékokkal lett színesítve. Érdemes a programot erdei vasutazással is összekötni: a Gemenc Erdei Vasút Lassi és Malomtelelő megállójából lehet indulni. A Malomtelelő  név egyébként a szó szoros értelmében malmok teleltetését jelenti, azaz a körülbelül 70-80 gabonát őrlő, úgynevezett hajómalmokat hozták a folyó ezen szakaszára, hogy átvészeljék a fagyos hónapokat. A Forgó-tavi tanösvény különlegessége, hogy a víz fölé épített pallósoron végighaladva, lesből, a tó felett figyelhetők meg vízi madarak, de akár vaddisznó vagy szarvas is megpillantható.

2. Vízitúra a szürke gémek és kócsagok birodalmában

A pörbölyi ökoturisztikai központ 4 túraútvonalat javasol:

 1. Rezéti-Duna ág pillangószárny alakú vizén (egyéni túrázóknak) – Táv:  6-8 km, időtartam: 2 – 4 óra
 2. Veránka-sziget kerülő a Rezéti-Dunán keresztül  (egyéni túrázóknak) – Táv: 17 km, időtartam: 7 óra
 3. Dunai csorgó (csoportos, vezetett túra) – Táv: 15 km, időtartam: 7 óra
 4. Sió túra (csoportos, vezetett túra) – Táv: 9 km, időtartam: 7,5 óra

2-4 személyes kajakot és kenut is bérelhetünk, egységesen 4000 forint/nap áron, amiben a helyszínre szállítás és minden szükséges eszköz (mentőmellény, evező, vízhatlan hordó/zsák) is benne foglaltatik.

Kép forrása: turizmus.gemenczrt.hu

Fél napos kiruccanásra remek lehetőséget ad a pillangószárny-alakú dunai mellékágon való felevezés. Nem kell megijedni, a sodrás nagyon enyhe, még a teljesen kezdők is nyugodt szívvel bevállalhatják, néhány kisebb pihenővel könnyen teljesíthető a táv (ráadásul visszafelé csak csorogni kell). Közben gyönyörködhetünk a vad természet szépségeiben: színes, kisebb és nagyobb szitakötők szállnak keresztben a folyó felett, telepednek le egy-egy nád levelére, majd folytatják a vadászatot. Az ártéri erdő területén és a folyó mentén sokféle védett vízi madár lel élőhelyre és megfigyelhető kenuból is: szürke gém, bakcsó, nagy kócsag, kormorán, vagy nagyobb szerencsével akár fekete gólyát és réti sast is láthatsz.

3. Gemenci Erdei Vasút –  az egyetlen hazai ártéri erdészeti kisvasút

Tudtad, hogy a gemenci erdei vasútnak van téli és nyári menetrendje is? Illetve hétvégén és hétköznapon is eltérő időpontokban közlekedik, érdemes hát időben tájékozódni akár a Gemenz Zrt. honlapján, akár helyben. A hossza 30 km, autóval való megközelítése csak a 2. állomáson lehetséges, Pörbölyön, ahol az ökotursztikai központ is található, és Keselyűsnél. A vonaton kerékpár is szállítható, illetve a látogatók által bérelt kenuk és kajakok is a vasúti szerelvényen utaznak. Ez is egyedülálló “szolgáltatása” a Gemenc Zrt.-nek, ugyanis máshol az országban a kenu/kajak szállítás csakis közúton lehetséges, így nem kell kötött időpontban leadni a bérelt csónakot, ez a nap bármely részében megtehető.

Kép forrása: wikimedia.org

4. Méhészeti kiállítás és mézvásár

Méhészkedés Gemencen? Igen, méghozzá az ország talán legkiválóbb, szeretettel-szenvedéllyel készült méze kóstolható meg és természetesen vásárolható. Tájékoztató táblákon rengeteg érdekesség tudható meg a méhészkedés tudományáról, a méz készítésével, kinyerésével és magukkal a készítőkkel – a méhekkel – kapcsolatban. Lelkes és tapasztalt méhész szóban is mesél az érdeklődőnek, továbbá maga a méhkaptár is megtekinthető, ami egy üveg alatt van, nem kell hát félni a csípéstől sem. Kiállítottak még itt rengeteg használati tárgyat, ami a méz készítéshez, a méhek “kezeléséhez” kell, illetve az évente megrendezett méz-versenyre küldött mézmintákat tartalmazó üvegek százai is halmokban és polcokon sorakoznak, egyik érdekesebb, mint a másik. Kicsi üveg, nagy üveg, halvány és okkersárga, rozsdaszín és már-már fekete mézek, mindenféle virágporból: selyemfű, vaddohány, gesztenye,  selyemkóró – hogy csak a különlegesebbeket említsem.

Kép forrása: youtube.com

5. Halászati kiállítás

A már korábban említett varsa és vejsze használatát, és a folyószabályozások előtt az ártéren élt emberek életét bemutató kiállításon fekete-fehér fényképek és eszközök is megtekinthetők. Minden megtudható itt, aminek csak az ártéri halászathoz van köze és fényképek révén kicsit beleláthatunk abba, hogy mennyire különböző életet éltek a folyóvizek környékén lakók a víz uralmának idején, mint manapság. Nem akarták meghódítani a természetet, nem akartak “szemben menni az árral”, inkább alkalmazkodtak és remekük kihasználták. Nem csoda, hogy az árvíz számukra áldás és nem pedig átok volt.

Kép forrása: turizmus.gemenczrt.hu

Az itt váltott belépő (500 forint) a méhészeti kiállításra is érvényes.

6. Kerékpározás az “őserdőben”

A gemenci erdő csapásain tekerni természetbarátoknak igazi csemege – madárfütty és a lombok susogása, az erdő illata, az aljnövényzetre leszűrődő fény és a lombok árnyainak játéka. Kikapcsol, elkápráztat és megdolgoztatja a hétköznapok folyamán pihenő izmokat. Egyedül, párban, gyerekekkel vagy barátokkal is élvezetes program, ráadásul a sportos nap után igen jó étvággyal fogyasztható el a jól kiérdemelt vacsora valamelyik helyi étteremben. Hozhatunk saját kerékpárt, de az ökoturisztikai központban bérelni is lehet.

Kép forrása: pixabay.com

+1 Karapancsai kastély és major

Az egykori főúri élettel teli kastélyt vadászati céllal látogatták, ahol ma nemcsak vadászati kiállítás, de a Ferenc József korabeli igényeket teljes körűen kiszolgáló épület belső enteriőrje is megtekinthető.

Kép forrása: turizmus.gemenczrt.hu

Szállásként is igénybe vehető, emellett aktív kikapcsolódási formákat és egyéb szolgáltatásokat is kínál a megújult kastély:

 • lovaglás
 • kerékpárbérlés
 • kisebb létszámú rendezvények befogadása
  • nagykastély és kiskastély: 2×15-20 fő
  • pavilon: 35-50 fő
 • esküvői fotózás

Aktuális programokról a gemenci erdészet eseménynaptárában lehet tájékozódni.

Kiemelt kép: wikimedia.org

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés