Ha afrikai utazás, akkor Kenyáig meg sem álljunk! | Pannonmagazin
Turizmus

Ha afrikai utazás, akkor Kenyáig meg sem álljunk!

Amikor Magyarországon és Európában hideg vagy legalábbis hűvös van (földrajzilag, tehát nem számítva a Kanári-szigeteket, amelyek Spanyolország részei, Európa legmelegebb része Andalúzia, ahol kellemes, tavaszias lehet az idő januárban, de semmiképp sem nyárias), így sokaknak eszébe jut, hogy érdemes lenne melegebb éghajlaton nyaralni, vagyis telelni. A legközelebbi, valóban meleg desztinációk mindig megtalálhatók az utazási irodák kínálatában ősszel és télen: Tunézia, Egyiptom, Törökország, Izrael (amikor nincs zárva a COVID miatt), Jordánia stb. De aki a pihenés mellett kalandra is vágyik, annak érdemes lehet még délebbre merészkednie: ebben a cikkben Kenyát járjuk körül.

Miért Kenya?

Afrika nagy kontinens, jelenleg egészen pontosan 54 ország található itt: a kevesebb mint 100.000 fős Seychelles szigetektől kezdve a több mint 200 milliós Nigériáig. Találhatók olyan fiatal országok, mint a 11 éves Dél-Szudán és olyan idős államok, mint a több ezeréves történelemmel rendelkező Etiópia. Túl sok az utazás? Otthon is lehet adrenalinlöketet kapni. Aki pedig az utazást magát kevésbé szereti, otthon, akár a nappaliban is különböző módokon kielégítheti a kalandvágyát. Ilyen többek között az online világ, ahol streaming szolgáltatók filmekkel és sorozatokkal, videójátékok, kaszinók és pl. az élő fogadás küzdenek a figyelmünkért. Fontos figyelni arra, hogy ez egy szórakozás, hobbi legyen és ne szenvedély – hiszen tudjuk, hogy vannak olyanok, akik kevéssé tudják az ilyen típusú addikciót kezelni.

De természetesen akadnak szép számmal olyanok, akik egész életükben szívesen szerencsejátékoznak, akár igazi, akár demó módban játékbeli pénzzel és fel sem merül a függőség kérdése. Ha kezdőként merülnénk bele ebbe a világba, akkor fontos, hogy figyeljük a saját reakcióinkat és tudjuk, hogy mikor álljunk meg. De térjünk is vissza a közel 55 milliós népességű Kenyához!

Hova érdemes utazni?

Míg Észak-Afrikában a hangulat inkább közel-keleties az arabok lakta Magreb országokban (Algéria, Marokkó, Nyugat-Szahara, Mauritánia, Tunézia és a nagyon kevéssé turista ország Líbia), ahogy Egyiptomban is.

Sok rendkívül veszélyes és instabil országot találunk a kontinensen, ilyen például Szomália, jelenleg a polgárháború sújtotta Etiópia, míg Dél-Afrika egyes részein a közbiztonság szörnyű.

De még így is sok választási lehetőség marad, aki a kontinensre utazna. Kenya kiemelkedik abból a szempontól, hogy az ország politikailag stabil, viszonylag könnyen be lehet utazni és kontinens egyik nagy húzóereje a turizmusban, a természet valóban karnyújtásnyira van: a szafarik gyakorlatilag a főváros, Nairobi városhatárán kezdődnek. Nem ritkák az olyan fényképek, amelyeken orrszarvúk és zebrák sétálnak a sztyeppén, míg mögöttük felhőkarcolók magasodnak.

Mi van Kenyában a szafarikon kívül?

Kenya egyike a viszonylag kevés afrikai országnak, ahol ember építette látványosságokat is találunk: az ország 7 UNESCO világörökségi helyszíne közül ilyen például a Lamu sziget, ahol az óváros története a 12. századba nyúlik vissza. Aki pedig látta már az Out of Afrika (Távol Afrikától) című filmet, az könnyen lehet, hogy el akar látogatni a Karen Blixen múzeumba, ahol Isak Dinesen, a könyv dán szerzője élt. A múzeum a fővárosban, Nairobiban található. Mombasa környékén (amely egyébként az éjszakai életéről is híres) nemcsak a Lemu szigetet találjuk, hanem Malindit is, amelyet a tengerpartok szerelmeseinek ajánljuk. Itt többek között búvárkodni is lehet a pancsolás mellett.

A szafari pedig nem csak egy dolog lehet. Sőt, az ország rengeteg nemzeti parkja közül több kiemelkedik. A legkönnyebben megközelíthető a Nairobi Nemzeti Park a főváros közvetlen közelében, ahogy említettük. Míg a legnépszerűbbek a Maasai Mara Természetvédelmi Terület, az Ambosteli Természetvédelmi Terület, a háttérben a Kilimandzsáró csúcsával, a Tsavo Nemzeti Park,  ahogy a Samburu, Buffalo Springs és a Shaba Természetvédelmi Területek. De nem szabad elfeledkezni a rózsaszín flamingós Nauru-tó Nemzeti Parkról, a Naivisha tóról, a Kenya-hegy Nemzeti Parkról, a Pokol Kapuja Nemzeti Parkról, az Ol Pejeta Felügyelőségről és a David Sheldrick Wildlife Trust Elephant Nursery-je, ahol akár tejet is lehet adni a kis elefántoknak.

Hogyan lehet elérni Kenyát?

A hírhedt szomáliai kalózok miatt a hajós megközelítés nem ajánlott és lehetséges szokásos turista hajókkal. A repülőút az ajánlott elsősorban. Sem Budapestről, sem Bécsből nincs közvetlen járat, de több nagy, megbízható légitársaság indít járatokat. Nairobit vagy Mombasát el lehet érni Dubajon, Isztanbulon, Addisz Abebán (Etiópia) és Dohán keresztül is.

Az utat akár meg lehet spékelni egy kisebb, néhány órás kirándulással ezekkel a városokban is.

Ha éjszaka utazunk, akkor kényelmetlenebb lesz az út, de több időt tölthetünk a desztináción.

Kellemes magyar szemmel, hogy mindössze 2 óra eltérés van a két ország között, tehát jetlaggel nem igazán kell számolni szerencsére.

Mennyi idő elég Kenyát megnézni?

Akik elég sok országban voltak már, tudják, hogy nagyon különböző idő elég egy-egy ország vagy régió felfedezéséhez. Liechtensteinben vagy San Marinoban néhány óra is elég lehet, míg senki nem állítja, hogy az Amerikai Egyesült Államokról egy, két vagy akár három hét alatt minden (fontos) részletre kiterjedő képet kaphat egy utazó.

Kenya a kettő között van: aki nem volt még a régióban, egy hétvége is elég lehet arra, hogy megismerje Nairobi főbb látnivalóit, az éjszakai életet és a Nairobi Nemzeti Parkban is tegyen egy fél- vagy egy napos kirándulást.

Egy hét alatt már bele lehet venni Mombasát is a képbe, ahová modern, megbízható vonattal is el lehet jutni és így már egy-egy UNESCO világörökségi helyszínt is meg lehet látogatni. A fél- vagy egy napos szafari helyett pedig egy két napos is beleférhet az utazásba.

Két hét már elég arra, hogy mindezek mellett egy hosszabb szafarit is beiktasson az ember az egyik nemzeti parkban vagy természetvédelmi területen.

De mindenki másképp szeret utazni: van, aki inkább gyorsan átutazik egy nagyobb régión, hogy sokat lásson és oda később esetleg visszatérjen, ami igazán tetszett. Mások pedig annyira el akarnak mélyedni egy-egy országban, hogy annak is esélyt adjanak, hogy ahelyett, hogy befejezzék az adott utazásukat, akár le is telepedjenek egy-egy országban. Azt hinné az ember, hogy ez Afrikában kevésbé történik meg, de a cikk szerzője ismer egy angol lányt, aki egy Afrikán átvezető utazása során esett szerelembe és telepedett le Etiópia közepén.

Mire kell figyelni az utazás során?

Soha nem szabad biztosítás nélkül elindulni. Ahogy mindenképpen érdemes a COVID szabályokat figyelembe venni: hogyan, mi módon utazhat be az ember, például. A cikk írásának a pillanatában az oltást is igazolni kell és negatív PCR teszteredményre is szükség van. Emellett figyelembe kell venni a helyi korlátozásokat is, természetesen. Ez nemcsak Afrikában, de közép-európai, akár hazánkkal szomszédos országokban is nélkülözhetetlen az utóbbi közel két évben.

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonMagazin szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB