-KiemeltTurizmusUtazóna

Haldorádó – nem csupán uszonyosoknak

Avatar

Különleges látnivalót kínál a Kiskörei Vízerőmű duzzasztógátja mellett található, 2014 októberében átadott hallépcső, amely a Komplex Tisza-tó Projekt keretében épült meg. Ez az ökológiai folyosó biztosítja a vízi élőlények számára az átjárhatóságot a Tisza-tó és az alvízi Tisza folyó között.

Hallépcső

Maga a létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, s így biztosít szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában alakítottak ki egy monitoring-helyiséget, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

A hallépcső azonban nem csak az átjárás biztosítására alkalmas, hanem a pihenőtavak révén egyes fajoknak élőhelyet is jelent. A nem mindennapi ökológiai folyosón 37 darab 20 cm magas vízlépcső követi egymást, az egyes bukóéleknél réselt halátjáróval. A négy pihenőtó közül a legnagyobb közepén lévő szigetre egy hídon át juthatunk el.

A hallépcső tudományos igényű monitoring-vizsgálatok és halbiológiai kutatások színtere. Az eddig végzett felmérések megállapították, hogy az ökológiai folyosót a halak szívesen használják, napjainkig összesen 21 fajt azonosítottak. A hallépcső felvizén nagyobb számban előforduló reofil fajok (menyhal, márna, paduc, bagolykeszeg) bizonyítják, hogy az alvíz (a folyó) felől a csatorna jól átjárható. Ugyanakkor a felvízen nagyobb egyedszámban megtalálható dévér-, karika-, jász-, bodorka- és vörösszárnyú keszeg, szivárványos ökle, sügér, vagy éppen a tározói Tisza szakaszon elszaporodott idegenhonos kaukázusi törpegéb, az invazív fehér busa, valamint fekete törpeharcsa jelenléte azt igazolja, hogy halmozgás nem csupán az alvíz, hanem a felvíz irányából is biztosított. A kifejlett példányok mellett nagy számban fordultak elő ivadékegyedek is. Összességében azt tapasztalták a szakemberek, hogy a hallépcső nemcsak az átjárhatóságot biztosítja, de hosszabb távon a halak élőhelyeként is funkcionál.

A létesítmény egész évben látogatható, kerékpárral is könnyűszerrel megközelíthető, s a legfrissebb hírek szerint Kiskörén hamarosan egy 400 méter hosszú raftingpálya is épül, kiszolgálóegységekkel. Aki még azelőtt szeretne gyönyörködni a halak vonulásában, hogy a helyszínre érkezne, megteheti az Időkép webkameráján keresztül.

Walter Béla

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB