Házi csalamádé ahogy én készítem | Pannonmagazin
Gasztro

Házi csalamádé ahogy én készítem

Elérkezett a nyár azon része amikor elkezdjük az évben megtermett zöldségeket és gyümölcsöket télire eltenni, hiszen mindig jó hozzányúlni egy házihoz nameg legalább tudom hogy  mit eszem meg.  Nálunk sincs ez másképp idehaza hiszen folyamatosan érik be hol a paprika, a paradicsom, az uborka. Ma elhoztam azt a csalamádé receptet amely se nem savanyú, se nem édes, az a bizonyos pont jó.Azt gondolom hogy minden befőtt eltevése ahány ház annyi szokásként szokott működni. Nálunk ez a recept vált be.

-Hozzávalók:

2 kg káposzta

1 kg uborka

50 dkg hagyma

50 dkg paprika

50 dkg sárgarépa

4 dl 10%-os ecet

40 dkg cukor

üvegenként pár szem egészbors

üvegenként 1 db babérlevél

ízlés szerint só ( én folyamatosan kóstolom)

1 kiskanál nátrium bezonát

Elkészítés:

A káposztát és az uborkát legyalulom, a sárgarépát a reszelő nagyobbik fokán lereszelem. A hagymát karikára vágom a paprikával együtt. Olyan tálba tegyük amelyben kényelmesen tudjuk keverni, hiszen többször fog kelleni.

A cukrot az ecettel a sóval és és a nátrium-bezonáttal összekeverem és a zöldségekre öntöm. Alaposan átkeverem majd letakarva legalább 12 órán át állni hagyom miközben többször átforgatom. Vizet én sosem tzeszek hozzá pluszba, hiszen a zöldségek rengeteg levet eresztenek.

Az üvegeket kifőzöm és hagyom teljesen megszáradni. Amikor ez kész az üvegek aljába babérlevelet és pár szem egész borsot teszek majd a zöldségeket is az üvegekbe szedem. Amikor elfogyott a zöldség a visszamaradt levével felöntöm az üveget és légmentesen lezárom.

Remélem tudtam segíteni azoknak akik most vágnak bele először a házi csalamádé elkészítésébe.

Kíváncaian Várom észrevételeiket

Prokop S. Krisztina

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa  a PannonMagazin szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB