Hogyan működik a korszerű és környezetbarát hőszivattyú? | Pannonmagazin
-KiemeltHírExtra

Hogyan működik a korszerű és környezetbarát hőszivattyú?

A környezettudatos hőszivattyús rendszerek iránti kereslet az energiaárak megugrása, valamint az energetikai előírások szigorodása miatt jelentősen megnőtt annak ellenére, hogy a magas bekerülési költség okán hazánkban nem annyira volt elterjedt, mint Nyugat-Európa egyes régióiban.

Az egyszerű elven működő, megújuló energiákat használó hőszivattyúk nemcsak fűtésre, hanem hűtésre, melegvíz-előállításra és szellőztető rendszerként is használhatók, így egy berendezésben képesek kiszolgálni az otthonok igényeit.

Mit kell tudni a hőszivattyúkról?

A környezet hőjét hasznosító hőszivattyúk hosszú távú, időtálló és jövőbe mutató megoldást kínálnak generációk számára nemcsak új építések, de meglévő épületek fűtéskorszerűsítésére is. A STIEBEL  ELTRON hőszivattyúi a megújuló energiákon alapuló környezetbarát, energiafüggetlen, a zöldáram által akár teljesen klímasemleges fűtési rendszert kínálnak otthona kényelméért.

A hőszivattyúk a hűtőszekrények működési elvéhez hasonlóan biztonságos, zárt rendszerben üzemelnek, a halmazállapot-változáson alapuló forráshőt használják. Fűtő üzemmódban, amikor hőtermelőként működnek, akkor a környezetükből vonják ki a hőt, és azt juttatják el és adják le a fogyasztói oldalon a radiátorokba, padlófűtésbe. Hűtés esetén fordított a működésük.

Hőszivattyú típusok

Attól függően, hogy honnan nyerik az energiát, a hőszivattyúknak 3 alapvető típusát különböztetjük meg:

Levegő-víz hőszivattyú: Amennyiben kisebb teljesítményre van szükség, gazdaságos megoldást jelentenek a levegő hőjét hasznosító, legegyszerűbben telepíthető levegő-víz hőszivattyúk. Hatásfokuk a legalacsonyabb, és túl alacsony külső hőmérséklet esetén rásegítést igényelnek.
Talajszondás hőszivattyúk: A legstabilabb, legnagyobb hatásfokú, ám kiépítés szempontjából a legköltségesebb berendezések, amelyek az állandó hőmérsékletű talajban/talajvízben tárolt és onnan “kiszivattyúzott” energiát hasznosítják. Kialakításuk összetett tervezői és kivitelezői munkát igényel.
Víz-víz hőszivattyúk: Jó hatásfokú rendszer, de állandó és megbízható vízmennyiséget és a visszajuttatáshoz nyelő kutat igényel, így primer oldali beruházási költsége magas.

A hőszivattyúk méretezése

A rendszer hatékonyságát az ún. COP/SCOP érték adja, amely az áthidalandó hőmérséklet-különbségtől függ. Minél magasabb a COP/SCOP érték, annál kedvezőbb üzemköltséget jelent.

A megfelelő méret kiválasztásához első körben arról kell dönteni, milyen célra szeretné használni a hőszivattyút: csak fűtésre vagy hűtésre, vagy melegvíz-előállításra is.

A méretezés alapja a hőszükséglet-számítás, vagyis hogy megtudjuk, mekkora hőszivattyú szükséges a maximális fűtésteljesítményhez. A gyakorlatban 20% túlméretezéssel kell számolni.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB