-KiemeltSzínes

Homokvár újraértelmezve

Avatar

Gyermekkorában, vagy gyermekeivel, unokáival együtt már mindenki megtapasztalta, hogy milyen élmény a homokszemekből alkotni valamit.

Aztán néhány művész és szakember egészen máshogy tekintett a homokvárasdira. Egészen egészen máshogy képzelték el és valósították meg a homokozást. Ehhez egy speciális gépet is igénybe vettek, méghozzá a focused ion beam-et, magyarul ionbombázót, röviden FIB nevezetűt.

Ez a szerkezet arról ismeretes, hogy a számítógépekhez használt chipeket szereli össze. A művészek más szerepet szántak ugyanennek a gépnek. A feladata ugyanis az, hogy a chipek helyett valami egészen elképesztő művészetben vegyen részt. Az alapanyag a homok, csakhogy a várat nem a homokból, hanem a homokra készíti el.

Úgy kell érteni, hogy vesznek egy apró homokszemet és a várat annak felületére készítik el az FIB-vel. A két művész egy speciális technika segítségével készíti el a homokszemcsére felvázolni kívánt képet, majd az FIB gépezet a képhez igazodva bombázza meg a homokszemcse felületét. Ha megfelelő méretű homokszemet találnak is, nincs garancia arra, hogy a törékeny homokszem nem roppan szét.

Hihetetlen alkotások készülnek, bár szabad szemmel egyáltalán nem láthatók. Ahhoz, hogy kiállíthatóvá váljanak sokszoros nagyítás szükséges.

Fotók: pixabay.com | videó: YouTube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB