Életmód

Így irányítsd az életed

Amikor  semmire nincs időnk; úgy érezzük, hogy a körülmények áldozatai vagyunk; rohangálunk, mint pók a falon; kapkodunk, mégsem végzünk semmivel; kicsúszunk a  határidőkből nem tudjuk betartani az ígéreteinket; frusztráltak és zaklatottak vagyunk, akkor eljött az ideje a megnyugvásnak.

A körülmények áldozatai akkor vagyunk, ha mi magunknak teremtjük a körülményeket, időnk pedig arra van, amire szakítunk. Unalmas frázisok ezek, de örök érvényűek. Vannak olyan időszakok, mikor a lovak közé ejtjük a gyeplőt, kocsink meg őrülten száguld valamerre, mert a célt sem látjuk, csak zötykölődünk a bakon, fogódzót keresve kétségbeesetten kalimpálva, hangosan kiabálva segítségért.

Mikor végre felismerjük, hogy életünkben ez a helyzet áll fenn, egyetlen mozdulattal meg tudjuk állítani a szekeret. Ilyenkor le kell ülni, meg kell nyugodni. Hallgathatunk zenét, sétálhatunk, összefuthatunk a barátainkkal. Csinálhatunk bármit, csak azt ne, amit muszáj lenne. Nem von el sok időt a feladatok elvégzésétől, de kizökkent a napi kötelező rutinból, feltölt és jobb kedvre derít. Ezek után pedig tollal és papírral, kisimult idegrendszerrel nekiláthatunk a ránk váró teendők besorolásának.

1. Szelektálj!
Nem biztos, hogy minden feladat, személy fel kell, hogy kerüljön a listára. Kegyetlenül hangozhat, de legyünk egy kicsit önzők. Nem mindenre/mindenkire kell éppen most az energiáinkat pazarolnunk. Húzd ki a felsorolásból azt, amiről (vagy akiről) úgy érzed, egyáltalán nincs szükséged rá.

2. Rangsorolj!
Amikor a határidős teendők elvégzése a legégetőbb, akkor nem lehet kibújni a kötelesség alól. Vedd figyelembe, hogy helyetted senki nem fogja végrehajtani a munkát, és minél tovább húzod az időt, annál rosszabb lesz. Végy egy nagy levegőt, ess neki és csináld meg. Meglátod, hamarabb meglesz, mint gondolnád.

3.  Pihend ki magad!
Tekintettel arra, hogy üzemanyag nélkül egyetlen jármű sem halad, itt az ideje, hogy önmagad sorold az első helyre. Henyélj, olvass, utazz el egy hétvégére, fizesd be magad masszázsra, kényeztesd és jutalmazd meg magad, hogy feltöltődj sok-sok energiával, melyet a listád többi pontjába fektethetsz.

Hogy a későbbiekben megelőzhesd a hasonló szituációkat, igyekezz több időt áldozni magadra, lopj órákat, napokat, mert lehetsz akármilyen önfeláldozó, az életedben mégiscsak te vagy a főszereplő. Mindemellett a magadra költött idő duplán megtérül, és távol tartja a káoszt.

Kiemelt kép: pixabay.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés