-KiemeltÚjratervezés

Indul a nagy Csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása!

A tengerekbe, óceánokba irdatlan mennyiségű, lebomlani nem képes műanyaghulladék jut, főként a fejlődő ázsiai országok nagy folyamain keresztül, amit aztán az áramlatok mindenfelé elszállítanak és végül egy hatalmas szigetbe “rakják le”.

Ez utóbbit hívjuk “nagy csendes-óceáni szemétszigetnek”, ami becslések szerint 80 ezer tonna hulladékot jelent, ez kb. 500 utasszállító repülőgép súlyának felel meg és 3200-szor akkora a területe, mint Budapestnek.

A műanyagokat egy U-alakú, 600 méter hosszú csővel gyűjtik be, melyről 3 méter hosszú, az tengerfenék irányába csüngő gyűjtőháló akadályozza meg, hogy a mélyebben lebegő darabkák megszökjenek, viszon a tengeri élőlények könnyűszerrel át tudnak úszni alatta.

A projektet  az Ocean Cleanup nonprofit vállalat indította, amihez 2013-ban 2 millió dollárt gyűjtöttek össze közösségi finanszírozásból. Azóta több mint 30 millió dollár további támogatás folyt be a cég szálmájára.

A cél, hogy 2040-re a hulladéksziget 90%-át felszámolják.

A projekt ötletgazdája egy 24 éves holland fiatalember, Boyan Slat, aki még 16 éves korában tapasztalta búvárkodás közben Görögországban, hogy több műanyag zacskó úszkál a nagy kékségben, mint hal. 2 évvel később feladta az éppencsak elkezdett egyetemi tanulmányait és helyette beindította az Ocean Cleanup nonprofit céget és programot.  A cél érdekében közösségi alapon kezdett el adományokat gyűjteni, ami minden idők legsikeresebb ilyen akciója volt.

Ezek után egy 70 fős csapattal vágott bele a munkába és 5,5 év kemény munka után 2018 szeptemberében indult útjára az első szemétgyűjtő masina.

A Wilson névre keresztelt óceántakarító így működik:

Kiemelt kép forrása:  Ocean Cleanup

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés