Szabadidő

Ingyenesen letölthető: elkészült a budapesti park-applikáció!

Liszkai Attila

A fővárosi fa- és parkkataszter segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken, de a lakosok az észlelt problémákat is bejelenthetika BP Fatáron keresztül íraja a welovebudapest.com.

A városvezetés egyik fontos célja, hogy óvják és fejlesszék a meglévő fővárosi zöldfelületeinket, valamint az újak kialakítása során azok tervezésébe bevonják a város lakosait is. Ehhez nyújt segítséget a most megjelent – a FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával elkészült – ingyenesen letölthető BP Fatár applikáció, amely egy naprakész fa- és parkadatbázis, valamint hibabejelentő alkalmazás is egyben.

Az alkalmazásban GPS-jel alapján megtalálható az összes FŐKERT kezelésében levő park és terület, azoknak minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye. Ez 4,5 millió négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 ezer felvett objektummal és 47 ezer fával. Ezeknek mind van saját adatlapja is, az információk mellett a bejelentést is tehetünk a fenntartó felé, ha valamilyen problémát észlelünk. A következő lépésben az applikáció a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik.

A cél, hogy a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát, ennek érdekében már felvették a kapcsolatot a kerületekkel is, hogy az azok kezelésében fákat és parkokat is meg tudják jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa és zöldfelület kihez tartozik.

Címlapi kép: Flickr

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB