TükörképÚjratervezés

Irtanánk, pedig irtó fontosak

Avatar

Jön a nyár, a kerti partik, a kinti sütések és főzések ideje. A kellemes nyári estéket a vérszívó és/vagy idegesítő rovarok zavarhatják meg.

A kellemes kerti családi, baráti rendezvények hangulatát emelik az esti fények, de az idilli hangulatot az ott repkedő molyok és szúnyogok némileg befolyásolhatják. Ma már szinte megszámlálhatatlan, a kellemetlenkedő és akár vérszívó rovarok elűzését segítő termék közül választhatunk.

A molyok nem akarnak tőlünk semmit, csak a fény vonzza őket. Mégsem szeretjük látványukat, mert a molyra rendszerint ráhúzzuk a kártevő jelzőt. Egy biológiai szaklap rávilágít arra, hogy félreismerjük ezeket a repülő, éjjel aktív lepkéket. A fény vonzásában gyakran telepednek meg a terasz lámpájánál, beszállnak az otthonunkba is, majd az elhullott tetemüket takarítanunk kell, de sokkal többek, mint bosszantó kártevők.

A beporzás mestereinek a méheket tartjuk. Szinte megállás nélkül keresik nappal a virágport adó növényeket, és nemcsak az emberiségnek készítenek mézet, hanem a növényvilág megmaradását, terjeszkedését is segítik. Emiatt a méhek kapták a Föld legfontosabb állatai címet. Egy mostani kutatás azonban arra is rávilágított, hogy az éjjel mozgó molylepkék ugyancsak hasznos beporzók. Sőt, ezt a munkát sokkal hatékonyabban teszik éjjel, mint más nappal aktív rovarok. Úgy tűnik, hogy még a méheknél is sokkal ügyesebbek a molylepkék.

A növényvédő szerek alkalmazása azonban egyáltalán nincs jó hatással a természetre. Kihat a méhek életére és így van ez a molyok esetében is annyi különbséggel, hogy míg a méhekre már jobban odafigyel az emberiség hasznos munkája miatt, addig a molyok senkit sem érdekelnek.

A méhekről mindenkinek a szorgos, virágport gyűjtő, méztermelő rovar jut eszébe, míg a molyról a ruhát elfogyasztó és tönkre tevő kártékony rovar. A kutatások szerint azonban a molylepkék olyan virágot is beporozhatnak, amelyeket a méheknek eszük ágában sincs felkeresni. A méhek a pollen- és nektárforrás után kutatva beporozzák a növényeket, de a molylepkék sokkal többféle virágot meglátogatnak. A méhek nappali munkáját veszi át az esti műszakba érkező molylepkék serege.

A fekete-sárga „ruhás” rovarokra már sokkal jobban vigyázunk, hiszen tudjuk, hogy milyen fontos munkát végeznek a természetben, de a molyokra is jobban kellene ügyelnünk, hiszen számuk jelentősen csökken köszönhetően a növényvédő szereknek. Sőt a molyokkal táplálkozó állatokra is hatással van a mezőgazdaság változása.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB