itelet_es_kegyelem-tv_film
Film-TV

Ítélet és kegyelem

Október 6-án, szerdán a Duna Tv-n vetítik Szikora János Ítélet és kegyelem c. filmjét főszerepben Gáspár Sándorral és Imre Krisztiánnal. A Sobor Antal művéből készült tv-film díszbemutatója nyáron volt Csákberényben, a történet eredeti helyszínén.

A múlt évben rögzített alkotás forgatókönyve Sobor Antal Perelj, Uram! című regényéből, és az ugyanezzel címmel, a Vörösmarty Színházban bemutatott színdarabból készült. Szikora János, a film rendezője nagyon örült, hogy lehetőséget kaptak a forgatásra, és eleinte „csak” azért kellett izgulni, hogy nyárias legyen az ősz: „Láttuk, hogy nagyon fut az idő, már javában benne járunk az őszben, és ezért ez mégis egy nyári történet. Hogy lesz ebből nyári történet októberben meg novemberben? Mindenestere akkor még éppen szép idők voltak október közepén, amikor elkezdődött a forgatás.”

A rendező Jancsó Nyikával dolgozott, ami nagy biztonságot jelentett számára. Az operatőr is jó szívvel emlékezett a forgatásra: „Lementünk párszor Csákberénybe, jópárszor találkoztunk, de ez olyan dolog, hogy az ember tervezgethet mindenfélét, végül minden a helyszínen dől el. Ráadásul ez egy klasszikus dráma, a színdarab feldolgozása. Őrült kevés pénzből készült, novemberben és december elején kellett nyarat forgatni, ami eleve nonszensz, de végül egész jól sikerült. Mázlink volt az idővel, és szerencsénk volt, hogy egy falu egész lakosságával lehetett gazdálkodni.”

A tévéjáték a ’48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népét elsőként éri a császári csapatok élén bevonuló Haynau lelki terrorja. Az emberek megfélemlítésének jegyében, a falu református lelkészét és katolikus plébánosát egy ”ős-koncepciós” perben elítélik, és nyilvános kivégzésen agyonlövik. Ennek az áldozatvállalásnak állít emléket a film, a 70 perces alkotást.

A forgatás viszontagságairól itt olvashatnak bővebben, a filmet pedig szerdán, október 6-án nézhetik meg a Duna Tv műsorán, 21:25-től.

Forgatókönyvíró: Pataki Éva Zene: Lavotta János Operatőr: ifj. Jancsó Miklós Rendezte: Szikora János

Szereplők: Gáspár Sándor (Szikszai János református lelkész) Hirtling István (Haynau) Imre Krisztián (Mansbarth Antal) Kelemen István (Valkay) Kerkay Rita (Julika) Kuna Károly (Stöckl) Lábodi Ádám (Förhécz) Sághy Tamás (Hartlieb) Varga Lili (Szikszainé)

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB