CsaládTükörkép

Karácsonyi csodavárás: ki hozza az ajándékot?

Tihanyi-Konda Szilvia

A kisgyermekes családok többségének életében még jelen van a Mikulás, Jézuska és az angyalok világa. Az üzletek kirakatait és polcait elnézve azonban néha úgy tűnik, mintha az egész ünnepkör egyre inkább a külsőségekről szólna.

Az áruházak vásárló tömegeit, az agresszív tülekedést, az ideges arcokat látva, az ember szíve sokszor elszomorodik.  Nekem úgy rémlik, hogy régen ez nem így volt, a karácsony szelleme már az ajándékvásárlást is széppé tette.

A karácsonyi mese

Sok szülő gondban van, amikor gyermeke olyan naivnak tűnő kérdéseket tesz fel, mint például az, hogy miként is juthat be a lakásba manapság a Télapó (amit az amerikai filmek nagy előszeretettel ábrázolnak), hiszen nálunk többnyire nincs is kandalló, de még kémény se, ha netán valaki panelben lakik… Ilyenkor aztán főhet a fejünk, mit is mondjunk – és a válasz az egyéni fantázia kérdése.

Arra sem könnyű válaszolni, hogy “ha csak egy Mikulás van, hogy lehet az, hogy az áruházakban, bevásárlóközpontokban is láttuk – és egyáltalán, hogy képes egyetlen éjszaka alatt eljutni minden gyerekhez?” vagy: “hogyan hozhatja a Jézuska az ajándékot, amikor ő csak egy kisbaba?” – Nos, újabb zavarba ejtő keresztkérdés, amikor a szülő komolyan elgondolkodik, feltárja-e az igazságot, vagy inkább valamilyen újabb mesével próbálja megőrizni a varázslatot?

Szerencsére a gyermeki tudat okosan elhárítja a zavaró tényezőket, és figyelmen kívül hagyja az illúzióromboló ellentmondásokat. Mindez azért van, mert a picik szeretnek hinni  a csodákban és a karácsonyi mese is ide tartozik.

A várakozás öröme

Azt gondolom, mindenki szereti boldognak látni a gyermekét. Nehéz felülmúlni azt a pillanatot, amikor a gyermekünk arca felragyog a feldíszített karácsonyfa láttán – még az ajándékbontogatás során sincs olyan átszellemült fény a kicsik szemében, mint akkor, amikor a csillogó díszeket meglátják és megszólal a kicsi harang a fán!

 

Előbb-utóbb eljön az a nap, amikor gyermekeink már tudva tudják, hogy valójában nem a Jézuska és nem is a Mikulás hozza az ajándékot – de még akkor is jó dolog a csengettyűszót várni és meglátni egymás arcán az örömöt!

Van, akinek az értékes ajándékot a blokkon lévő összegek jelentik – de szeretném azt hinni, hogy csak kevesen gondolkodnak így. Az utóbbi évek gazdasági nehézségei azonban sok szülőt ráébresztettek, hogy érdemes azt a sok szép szokást feleleveníteni, ami az ünnep körítésével kapcsolatos és ami legtöbbünk gyermekkorát is visszahozza.

Nem pénz kérdése, hogy melyik a legjobb, legszebb ajándék. Az a legfontosabb, hogy sikerül-e kitalálni, kinek mi a vágya, milyen ajándék áll közel hozzá. Ez pedig azon is múlik, mennyire ismerjük egymást, mennyire figyeltünk egymásra egész évben.

 Képek forrása: http://www.damamama.pl, http://www.momdademmaandkenny.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB