A már az ókorban is szavahihető athéni ingatlanügynökök szerint a hírhedt cinikus gondolkodó, Diogenész azért rótta a polisz utcáit fényes nappal pisla lámpással a kezében, hogy találjon végre egy igaz (mester)embert, akire nyugodt szívvel rábízhatja zöldövezeti, félkomfortos hordójának felújítását. Amelyet aztán – a rossz nyelvek szerint – később egy jóval nagyobb, legalább százakós korinthoszi lakóingatlanra cserélt. Azóta persze – áldomás formájában – sok bor lefolyt a torkos lakásvásárlók gigáján, manapság pedig a tehetősebbek kedvükre válogathatnak a pazarabbnál pazarabb luxusingatlanok között.

Noha az ingatlanpiac a világon mindenhol erősen keresletfüggő, azért a luxusingatlanokat illetően az aktuális árakat nem nehéz feltérképeznünk. Idehaza a magas presztízsű lakások iránti kereslet továbbra is élénkülést mutat, s a beruházóknak kedvez az a tény is, hogy a 40 millió forintnál drágább lakásokat az új tulajdonosok többnyire hitelek felvétele nélkül vásárolják meg.

     A nagy alapterületű, különleges felszereltségű új lakások építése jóval magasabb költségekkel jár, mint az átlagos kivitelezésű lakóparkokban lévőké. Ebből következik persze, hogy az előbbiek értékesítése is lassabb és hosszadalmasabb feladat.

     Az 1990-es esztendők elején a „rendszerváltás nyertesei” a fővárosban a budai hegyek villalakásait célozták meg. Az élelmesebb építőipari vállalkozások ezt érzékelvén igyekeztek felvásárolni e területek még szabad telkeit, amelyekre luxusépületeket emeltek. Napjainkra azonban elfogytak a hegyvidék szabadon beépíthető területei, így mostanság nem ritka, hogy az itteni telkek négyzetméterárai bőven meghaladják az egymillió forintot.

     A legjellemzőbb árfelhajtó tényező a telek elhelyezkedése és a panoráma. Fontos, hogy a környezetbe illő, stílusos, igényes épület emeltessék – modern minimalista, avagy klasszikus stílusú –, és persze fontos a nagyméretű gondozott kert, melynek jóvoltából a tulajdonos hallótávolságon kívül maradhat a nagyvilág zajától. Alapkövetelménynek számít a legalább három-négy férőhelyes garázs, sokan igénylik a külön lakrészt az alkalmazottaknak, nemritkán a külön épületet. Ma már az úszómedence is alapkövetelmény, mely a legtehetősebbeknél feszített víztükrű, fűthető és befedhető.

     Az ár-érték arányok (budai) felborulása arra kényszerítette az ingatlanbefektetőket, hogy új lehetőségeket keressenek a pesti oldalon, megteremtve ezzel a különleges szolgáltatásokat nyújtó prémiumkategóriás lakóparkok imázsát, amely elsősorban az igénybe vehető szolgáltatásokban rejlik: 24 órás kamerás, illetve helyszíni biztonsági és portaszolgálat, éjjel-nappal őrzött mélygarázs, sőt sofőrszolgálat (!). A fásított, parkosított belső udvarral rendelkező lakótömbben üzletek, kávéházak kapnak helyet, nemritkán gyógyászati, illetve wellnessrészlegek, és elmaradhatatlan fitneszcentrum is. A lakásméretek többnyire 40 és 200 négyzetméter közöttiek, az árak pedig itt is bőven meghaladják az egymillió forint per négyzetmétert.

     A pesti Duna-parton felépült házak lakásainak döntő többsége dunai panorámával rendelkezik, és egy luxusszállodai apartman biztonsági és kényelmi szolgáltatásait nyújtja. A szolgáltatóegységben üzletek, éttermek, kávézók, wellness- és fitneszterem várják a lakókat, illetve az igényes külső közönséget is. A hatalmas parkban a lakók „ősfák” között sétálhatnak, miközben ugyanazt a Duna-parti panorámát élvezhetik, mint lakásuk ablakaiból. A beruházók nagy hangsúlyt fektetnek a zöldterület pihenést és kikapcsolódást szolgáló funkciójára, ezért gyermekjátszótér, szökőkút és virágoskert is létesül a területen. A park és a növények gondozásáról természetesen főállású kertészek gondoskodnak.

Egy szó mint száz, akár Monte-Carlóban, akár a Rózsadomb tetején indulunk harcba egy-egy luxuslakásért, ehhez az ütközethez pontosan három dolog kell. Pénz, pénz és pénz. Abban viszont drága Diogenészünknek tökéletesen igaza van, hogy egy igazán jó mesterember megfizethetetlen…

Walter Béla

 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB