-KiemeltSzínes

Kelnek a fekete szépségek

Szeretjük a jó filmeket, és sokan közülünk a természetfilmeket is kedvelik, mert olyanokat ismerhetünk meg a növény- és állatvilágról, amelyet a biológia órákon nem tanultunk.

A modern technikának köszönhetően olyan intim és meghitt pillanatokat láthatunk, amelyre máskülönben nem lenne lehetséges. Hazánkban nagyjából négyszáz fekete, hosszú csőrű és lábú madárpár költ, ebből a gemenci erdő is kedvelt fészkelő helyük. Körülbelül negyven pár fekete gólya tekinti otthonának Gemencet, amellyel a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állományává tette a magyarországi költőhelyet.

Jó néhány éve már lehetőségünk van bepillantást nyerni a visszaérkező fekete szépségek életébe. A webkamerás megfigyeléssel szemtanúi lehetünk a gólyák megérkezésének, a család gyarapodásának, a fiókák nevelkedésének, mindezt élő közvetítésben láthatjuk (ITT).

Az idei évben március 3-án érkezett meg a gólyapár egyik tagja. Ugyan két hetet kellett várnia a párjára, de aztán nem tétlenkedtek. Rendbe kapták a fészket és négy tojással gyarapodott a fészek alja március 23-án. Az egyik tojást a szülőpár eltávolította a fészekből. Ennek oka az, hogy terméketlen tojásról van szó, így hogy ne foglalja a helyet, kidobják a fészekből. Így maradt három tojás, amelyből április 29-én délelőtt előbújt az első fióka.

Fotók: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB