Egészség

Kenni vagy nem kenni – Használjunk-e napvédő készítményeket?

Avatar

Akármennyire is igyekszünk – a lustaságot leszámítva – a naptej használata ellen nem fogunk ellenérvet találni. 

Legyen szó napon végzett munkáról, vagy jóleső strandolásról, napvédő krémet használni kell. Hiába bújik el a nap a felhők fölé, káros sugarai elől nem menekülhetünk.

A napsugárzásban nem a leégés a legrosszabb, hanem az UVA- és UVB-sugárzás, mely ellen nem véd a felhőzet sem – a sugarakat nem szűri meg, hanem kegyetlenül átengedi azokat, hogy jóllakhassanak bőrünkkel. Az UV-sugárzással a kisebb baj az, hogy bőrünk a barnulás következtében kiszárad, ráncossá válik, a napfoltok besötétednek, láthatóbbá válnak. A viszkető bőrhámlás nem vidám velejárója a nyárnak, hanem akár a melanoma előszele is lehet. Természetesen nem leszünk egy-két leégés után bőrrákosak, de az biztos, hogy az UV-sugárzás módosít a géneken, így nagyobb eséllyel alakulhat ki a rettegett betegség. Tehát nem a leégés, hanem a sugárzás ellen kell védekeznünk, mely akkor is ér minket, ha nem közvetlenül a tűző nap alatt ücsörgünk.

Célszerű minimum 15, de inkább 30-as faktorszámú naptejet választanunk, mert ezek már védenek a káros sugárzásoktól, és megóvják bőrünket a korai öregedéstől. Hogy mi ellen véd az adott termék, arról érdemes vásárlás előtt a címke alapján informálódni. Nem lehet kifogásunk az árra, mert már ezer forint körüli összegért is hatékony krémet vásárolhatunk. Legyünk tisztában azzal, hogy a lejárt szavatosságú termék már nem képes bőrünk védelmére, úgyhogy a gyerekkorunkból hátramaradt napvédő krémeket ne használjuk fel.

Az egészségünkön való spórolás nem ésszerű döntés. Annyi krémet vigyünk fel testünkre, amennyit kell és annyiszor, ahányszor kell. Négy evőkanálnyi a teljes bőrfelületünkre, napozás közben kétóránként újrakenve a megfelelő adag, ezt ne csaljuk el. A bőr betegsége késleltetve alakul ki, ne legyünk könnyelműek!

Nem kell attól félnünk, hogy a naptejnek bármilyen mellékhatásával számolnunk kell. Egy kutatás során tíz éven keresztül 1600 felnőttet figyeltek meg, a kísérlet eredményeképpen a napvédő napi használata felére csökkentette a melanoma kockázatát.

Tudnunk kell, hogy nem csupán közvetlenül strandolás közben éri testünket sugárzás – homok, beton, víz és hó közelében felerősödik a negatív hatás, így ha ilyen helyen tartózkodunk, ne legyünk restek védekezni a napsugarak ellen. Még ha nagyon viccesen néznek is ki azok az emberek, akik indiánra krémezik az arcukat, valljuk be, nekik van igazuk. Arcbőrünk érzékeny, és kiálló testrészeink, mint például az orrunk, hatványozottan hátrányos helyzetben van. Ha nem is viszünk fel rá látható mennyiségben naptejet, alaposan kenjük be arcunkat. Anyajegyeinkre érdemes pöttyökben kenni a napvédőt, hiszen, sebezhetőségükből kifolyólag, fokozott védelmet igényelnek.

Tekintettel arra, hogy szőrzetünk a napsugárzás ellen is véd, frissen lecsupaszított testtel legyünk még körültekintőbbek, hogy védtelen bőrünk később ne szenvedje meg hanyagságunkat. Kopasz, illetve kopaszodó férfiak ne érezzék kellemetlennek, bátran krémezzék be fejbúbjukat, illetve viseljenek sapkát, kalapot, hogy megóvják fejbőrüket.

Képek forrása: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB