EgészségÉletmód

Ki szeretné elkapni a koronavírust?

Avatar

A válasz erre nem is olyan egyértelmű, mint gondolnánk. Hogy miért?

A világjárvány már minden kontinensen megjelent, és az ellene való védekezés leginkább a tömeg, a személyes érintkezés minimalizálását jelenti, valamint az alapos kézmosás, a gumikesztyű és a maszk alkalmazását. A kijárási tilalom és a karantén megfékezte a világot. Lassításra, leállásra kényszerített minket is. Otthonról tanulnak a diákok, és aki csak teheti, home officeban dolgozik.

A vírus elleni védekezést tehát több fronton megtettük és tesszük azért, hogy ne betegedjünk meg. Erre a Harvard Egyetem tudósai olyanokat keresnek, akik nem bánnák meg, ha megfertőződnének a vírussal. Ez nem vicc, teljesen komolyan gondolta a kutatócsoport, és eddig sok országból, 14 ezernél többen jelentkeztek az önkéntes fertőződésre azért, hogy minél hamarabb elő tudják állítani a vírus elleni vakcinát.

A készítmény elkészítéséhez ugyanis több szakaszt végig kell járni, hiszen tesztelni kell a hatását, hatékonyságát, és arról is meg kell győződni, hogy biztonságos-e. Az önkéntesen fertőzést vállalók körében vizsgálják azt, hogy ki az, akit a vírus természetes módon megfertőz és ki az, akit nem. Az önkéntesek közti lassú vírusfertőzés terjedésével is számolni kell, ezért van szükség sok tesztalanyra. A vakcina előállításának tesztelésekor az önkénteseket két csoportra osztják. Lesz, aki a hatóanyagot kapja meg, a másik csoport pedig a placebót, majd ezután teszik ki őket a vírusfertőzésnek és azt fogják figyelni, hogy ki válik fertőzötté.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB