IT - Tech

Kipróbáltuk, ajánljuk! Forgatókönyv-szerkesztés Celtx-szel

A www.celtx.com weboldalon egy film-gyártáselőkészítő szoftvert találunk, amelynek egyetlen ingyenes eleme van: ez a forgatókönyv-szerkesztés. Ebben a cikkben ezt mutatjuk be az olvasóknak.

E sorok írója még több évvel ezelőtt kezdte el használni a Celtx-et, ezért lehet, hogy ma már másként kell regisztrálni, mint akkor – de valószínűleg most is többször felajánlja a Celtx, hogy a fizetős szekciókba (ami például a teljes film-gyártáselőkészítő szoftver használatát magában foglalhatja) regisztráljunk, illetve a későbbi használat során is többször megadja a lehetőséget, hogy váltsunk, ha akarunk.

Ha azonban mi meg akarunk maradni az egyszerű forgatókönyv-szerkesztésnél, akkor a felkínált három fizetős verzió közül egyiket se válasszunk, hanem görgessünk le az egérrel, az oldal legalján található kisbetűs, alig olvasható „No, thanks” feliratra, így megmaradhatunk az ingyenes verzióban.

Természetesen a Celtx nem írja meg helyettünk a forgatókönyvet, de ha már rendelkezünk a forgatókönyvírással kapcsolatos minimális ismeretekkel (pl. elolvastuk a neten Kovácsi János „A játékfilm-forgatókönyvírás művészete és szakmai fogásai” című doktori dolgozatát /Színház és Filmművészeti Egyetem, 2006/), akkor a Celtx ingyenes verziójával formába önthetjük a nyers forgatókönyv-szövegünket. Ennek főleg az amerikai típusú forgatókönyvírásban van jelentősége, állítólag több stúdió kapásból visszadobja azokat a forgatókönyveket, amelyek nem a szabvány szerint készültek (külalak szempontjából), anélkül, hogy elolvasnák azokat.

A Celtx-ben beállíthatjuk, hogy egy-egy szövegrész micsoda: pl. egy szereplő neve vagy megszólalása, netán cselekményleírás stb. – ezek ugyanis mind másként (és máshol) íródnak egy amerikai típusú forgatókönyvben. A Celtx olyan szabványos külalakot ad(hat) a forgatókönyvünknek, hogy pl. e sorok írójának két – Celtx-ben szerkesztett – rövidfilm-forgatókönyve is short list-re (döntőbe) került egy-egy pályázaton (az egyiken a külalakra adható maximális 5 pontból 5-öt kapott).

Több más ingyenes forgatókönyv-szerkesztő szoftverhez képest a Celtx nagy előnye, hogy az elkészült (formába öntött) forgatókönyvünk PDF-be mentésekor a magyar ékezetes betűket helyesen jeleníti meg, mintha „tudna” magyarul  – azonban magához a Celtx-szoftver használatához szükséges egy minimális angoltudás.

A Celtx ingyenes verziójában (ha jól tudom) csak pár projektet indíthatunk, de ezt ki lehet cselezni azzal, hogy egy projekten belül készítünk el sok különböző forgatókönyvet, így nem lépjük túl a limitált projektszámot.

 


Összességében a Celtx-ről:

Előnyök:

– a Celtx forgatókönyv-szerkesztő része ingyenes,

– PDF-be mentéskor ékezethelyesen jeleníti meg a szöveget,

– a Celtx helyes használata esetén egy teljesen szabványos külalakú forgatókönyvet kapunk.

 

Hátrányok:

– a film-gyártáselőkészítés többi része már fizetős,

– a szoftver használatához szükséges egy minimális angoltudás.

 

Dávid Attila

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés