IT - Tech

Kipróbáltuk, ajánljuk! Kódolásgyakorlás a Codewars-on

A www.codewars.com kódolást gyakoroltató weboldal azoknak ajánlható, akik legalább egy kis kódolói tapasztalattal rendelkeznek (pl. már elvégezték az általunk már korábban ajánlott online kódolói tanfolyamo/ka/t).

A Codewars-ra úgy tudunk regisztrálni, hogy megadjuk: elsőként mely programnyelven való programozást/kódolást akarjuk gyakorolni (számos programnyelv közül választhatunk). Ezután a „gép” feldob egy hiperkönnyű feladatot az adott nyelven (egy hibás vagy hiányos programrészletet kell kiegészítenünk úgy, hogy az működőképes legyen), ha ezt megoldjuk, akkor lesz teljes a regisztrációnk, ami után belevethetjük magunkat a tényleges gyakorlásba.

A Codewars némelyik küzdősporthoz hasonlóan rangsorol minket: az alapszint a 8 kyu és aki kicsit többet tud, az „feljebb” léphet és 7 kyu-ssá, majd 6 kyu-ssá stb. válhat, ha sikeresen megoldja az egyre nehezedő kódolói feladatokat.

A feladatok azonos módon épülnek fel: az elején kapunk egy két-három mondatos leírást, amely tartalmazza, hogy milyen alaphelyzetből hová kell eljutnunk (mit kell megcsináltatnunk a „géppel”). Utána megírhatjuk a kódunkat, majd tesztelhetjük a munkánkat. Ha jól működik a kódunk, akkor pluszpontokat kapunk. Ha kapásból (fejből) nem tudjuk megoldani az adott feladatot, akkor utána kell néznünk a neten, hogy mások hasonló feladatokat hogyan oldottak meg, és az alapján újra próbálkozhatunk. Ha végképp nem sikerül megoldanunk az adott feladatot, akkor kérhetjük, hogy a Codewars mutassa meg nekünk a megoldást. Ekkor láthatóvá válnak azon Codewars-tagok megoldásai, akik előttünk már sikeresen megoldották a feladatot. A megoldások is rangsorolva vannak, legelöl láthatjuk a legjobb (legegyszerűbb, legszebb stb.) megoldást. Ezek után azonban mi már akárhogy megoldhatjuk az adott feladatot, pluszpontot nem kapunk érte (mert „lestünk”).

Ahogy a sikeres feladatmegoldásainkkal gyűlnek a pluszpontjaink és egyre feljebb mászunk a ranglétrán, a Codewars-tól mindig csak a szintünkkel megegyező szintű (nehézségi fokú), vagy egy kicsit nehezebb feladatokat kapunk, a könnyebb feladatokat már nem kínálja fel nekünk. (Ha továbbra is szeretnénk egyszerűbb feladatokat is gyakorolni, akkor iratkozzunk fel a Codewars-hírlevélre és akkor hetente egyszer a Codewars e-mailben elküldi nekünk minden nehézségi fokból egy-egy új feladat linkjét, és arra kattintva megoldható a szintünknél könnyebb feladat is.)

A Codewars prémium szekciója a „Codewars Red”, amely néhány plusz kényelmi szolgáltatást tartalmaz, de az már pénzbe kerül (5 dollárba havonta). E sorok írója csak az ingyenes szekciót próbálta ki, így azt nem tudom megmondani, hogy megéri-e az alap Codewars-ról „Codewars Red”-re váltani.


Összességében a Codewars-ról: 

Előnyök:

– az alapszolgáltatás ingyenes,

– az alap Codewars is remekül gyakoroltatja a (máshol már valamennyire elsajátított) kódolást.

Hátrányok:

nem tud magyarul (csak angolul),

– egyre nehezebb feladatokat kapunk, nem lehet „megállni” egy adott szintnél,

– nincsenek magyarázatok (csak feladatok és megoldások vannak).

Dávid Attila

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés