IT - Tech

Kipróbáltuk, ajánljuk! Kreatív pályázatok a Kreanodon

A http://kreanod.hu/ weboldalon megbízóként kreatív (szövegírói vagy grafikai) pályázatokat indíthatunk, vagy kreatív „munkavállalóként” ilyen pályázatokon indulhatunk.

Ha egyszer-egyszer külsős szövegíróra vagy grafikusra van szükségünk, mert pl. nevet vagy szlogent keresünk a cégünknek vagy a termékünknek, netán megterveztetnék valakivel a logónkat vagy a szórólapunkat (esetleg komplett grafikai arculatra van szükségünk) a Kreanodon némi költség fejében elindíthatunk egy erre vonatkozó pályázatot, amelyben megadjuk, hogy mire van pontosan szükségünk, mennyi pénzt szánunk a kiválasztott megoldásra és mi a határidő, amikorra a kreatívoknak el kell készülniük a pályaművükkel.

A weboldalon egy listában fel van tüntetve, hogy mik a a minimumárak, de ettől megbízóként felfelé eltérhetünk, de ezt a pályázati kiírásban jelezni kell (vagy legalábbis érdemes, mert nagyobb összegért esetleg többen készítenek pályaművet a pályázatunkra).

Készüljünk fel, hogy valószínűleg több tucat pályázó rámozdul a pályázatra, és bennünket (megbízóként) is köt a határidő: az oldal szabályzatában le van fektetve, hogy a pályázat lezárulta után hány napunk (hetünk) van, hogy a beérkezett pályaművek közül összeállítsunk egy short list-et (amely a döntőbe jutott műveket tartalmazza), majd kiválasszuk a nyertes pályaművet – esetleg a készítőjétől néhány kisebb változtatást kérjünk.

Megbízóként illik minden pályaművet (pontosabban csak minden koncepciót) pontozni egy 1-től 10-ig terjedő skálán és esetleg egy-két szóban (írásban) megköszönni a pályázást az adott pályázónak.

Nagy előnye – megbízói szempontból – a Kreanodon történő pályáztatásnak, hogy csak a nyertes pályaművet kell kifizetnünk, de ezért az árért több tucat pályamű közül választhatunk.

Ha kreatívként indulnánk egy ilyen pályázaton, akkor először regisztrálnunk kell a Kreanodra, majd választhatunk az éppen aktuális pályázatok közül és anonim módon (név nélkül) feltölthetjük a pályaművünket. Ha egy pályázaton több pályaművel is indulunk, akkor azokat egyetlen koncepcióba kell gyűjtenünk (hogy pl. névpályázat esetén ne kelljen a megbízónak mind a száz névjavaslatunkat egyenként pontozni és megköszönni).

Pályázóként tilos felfedni a kilétünket (vagy arra utalást tenni) a pályázat lezárulta előtt.

E sorok írója e cikk megjelenéséig pályázóként 36 pályázaton (név-, szlogen-, logó-, szórólap-, könyvborító- stb. pályázatokon) indult és eddig 6 esetben került short listre (vagyis a döntőbe) az ő pályaműve, de még soha nem nyert pályázatot a Kreanodon. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy e cikk olvasói sem nyernének, ha elindulnának egy Kreanod-pályázaton.)

 


Összességében a Kreanodról:

Előnyök:

Megbízóként:

– egy pályamű áráért sok közül választhatunk,

– ha egyik pályamű sem tetszik, akkor – nagyon indokolt esetben – szinte fizetés nélkül visszaléphetünk (csak a pályázatindítási díjat kell kifizetnünk).

Pályázóként:

– válogathatunk a pályázatok/megbízások között,

– ha a mi pályaművünk nyer, a megbízó kifizeti nekünk az árát.

 

Hátrányok:

Megbízóként:

– a beérkező pályaművek színvonala nagyon vegyes (mivel a teljesen kezdőtől kezdve a vérprofiig bárki indulhat a pályázatunkon),

– népszerű pályázat esetén szinte kezelhetetlenül sok pályamű érkezik be.

Pályázóként:

– nagy a konkurencia.

Dávid Attila

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés