IT - Tech

Kipróbáltuk, ajánljuk! Vektorgrafika-tanulás Inkscape-pel

INSCAPE Vektorgrafika mindenkinek! A weboldalról letölthetjük egyrészt az ingyenes Inkscape vektorgrafikus (tervező)programot, másrészt Kisantal Tibor „Inkscape – vektorgrafika mindenkinek” című – szintén ingyenes – könyvét a könyvhez tartozó segédfájlokkal (gyakorlófeladatokkal) együtt.

A könyv nem titkoltan úgy készült, hogy akár nagyobb gyerekek is megértsék, tehát szinte mindenki számára érthetően magyarázza el az Inkscape-kezelés alapjait – sőt, a könyv második fele egy kis áttekintést is tartalmaz a grafikáról úgy általában.

A könyv elolvasása és a hozzá tartozó segédfájlok/gyakorlófeladatok elvégzése után képesek lehetünk kisebb vektorgrafikai munkák elvégzésére (pl. egyszerűbb emblémák, logók megtervezésére).

E sorok írója például a http://kreanod.hu/ kreatív (szövegíró, grafikus) pályázati oldalon kamatoztatta az Inkscape-tudását azzal, hogy részt vett – többek között – néhány pénznyereményes logótervezési pályázaton (az egyiken a logótervére a maximális 10 pontból 8-at kapott, ami jónak számít) bár e sorok írásáig még nem nyert.

Azok, akik az – egyébként rendkívül könnyen olvasható – Inkscape-könyv elolvasása helyett inkább falatnyi videóleckékkel palléroznák Inkscape-tudásukat, azok megtekinthetik a neten a Vektorgrafika neked” videósorozatot ide kattintva

(A videók az Inkscape-könyv feladatai alapján készültek.)

 


Összességében az Inkscape-ről és a fent említett tananyagokról:

Előnyök:

– ingyenesek,

– az alapok közérthetőek.

Hátrányok:

– a gyakorlás előrehaladtával a feladatok egy kissé nehezednek.

Dávid Attila

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés