Események

Környe- Tök jó móka negyedszer

Tök jó! Ne töketlenkedj! Tökfej vagy? Hú de tökös! – október 26-án megsokasodtak a „tök” szó különböző verziói a környei Művelődési Házban, de nem azért, mert bárki is öncélú, illetlen beszédre törekedett volna, egyszerűen adta magát a szójáték.

A Művelődési Ház és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe közös rendezvénye, a negyedik Tökölő és Kürbis-Schnitze tök jó mókát kínált nem csak tökmagoknak, s bizony nem csupán a kicsik, hanem a nagyobbak, anyukák, apukák, nagyszülők is tök jól érezték magukat.

Garmadával készültek a töklámpások, a legfelkészültebbek már előre megrajzolt tökkel érkeztek, de természetesen azok is faraghattak, akiknek gondot okozott az „alany” beszerzése, hiszen ők több mint 100 darab közül válogathattak, és a nap végére valamennyi el is fogyott.

Az idei program résztvevői másodszor ámulhattak szemet gyönyörködtető zöldségcsodákra a Környe testvértelepüléséről, Tardoskeddről érkező Oravek Gábor, az érsekújvári Hotel Akadémia végzős hallgatójának köszönhetően. A gyerekek, felnőttek a különböző kreációk mellett a faragóeszközökre is rácsodálkoztak, a fiúknak, lányoknak pedig Gábor segített egy-egy Spongyabob, pók, csillag, vagy más motívum, minta elkészítésében.

A tök jó buliban idén sem unatkoztak azok az apróságok, akik inkább anyura, apura, vagy a nagyszülőkre bízták a lámpás elkészítését: ők a nagyteremben a Csiri-Biri Játéktár óriás tökös fajátékaival mókáztak rendületlenül, vagy éppen türelmesen várták, hogy az arcfestés során átalakuljon az arcocskájuk. S hogy ne csak a szemnek, kéznek kedvezzenek a szervezők, tökös falatok is kellették magukat: az iskolai konyhában készült el több mint 15 kilónyi mézes sült tök, és a program végére az utolsó darabig mind elkelt. A tökös programra a „Süssünk főzzünk valamit” Klub tagjai sütőtökös muffint, kuglófot, kókuszgolyót, budai szeletet készítettek, így azok a gyerekek is jóízűen falatozták a tökös finomságokat, akik a szülők elmondása szerint meg nem ennék a sütőtököt…

Hagyományosan a mérlegek is folyamatosan „dolgoztak”: 23 nevező összesen 275,8 kiló tököt cipelt, tolt talicskán, a gyerekek természetesen anyu, apu segítségével. Többségében 4-6 kilós példányok érkeztek, ezért sokáig úgy tűnt, hogy az első nevező Cseke testvérpár, Bálint és Áron gondoskodó locsolása mellett 29 kilósra hízó tök akár a dobogó legmagasabb fokára is repítheti a fiúkat, ámde megérkezett Wéber István, akinek 2 hatalmas tök is nevelkedett a kertjében: egy 38 és egy 47 kilós. Nem sokkal később Futó apuka is befutott, pontosabban bevonszolt Máté és Dorka „szurkolása” közepette egy 47,1 kilós példányt, amivel átrajzolta a helyezéseket. Mint kiderült, a termetes termény magja a Králl családtól származott, így nem is csoda, ha mindenki egyre izgatottabban várta a famíliát, hiszen ők eddig minden esztendőben dobogós helyen végeztek. Pár perccel a nevezési határidő után meg is érkeztek, a szervezők pedig a jelenlévők egyöntetű kérésére eltekintettek a késéstől. A mérleg 53 kilót mutatott, így idén is a Králl gyerekek vehették át az első helyezett ajándékát, a legnagyobb tökformájú tortát. A közepes méretű finomságnak másodikként Futó Máté és Dorka örülhetett, Wéber István pedig, aki a nagyobbik tökével csupán 10 dekával maradt el az „ezüstéremtől”, igazán lovagiasan visszalépett, így a harmadiknak járó legkisebb tortát a Cseke testvérek vehették át.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés