Középkori farsangi hagyományok elevenednek meg Zsámbékon, ahol óriásbábosok, hagyományőrzők, zenészek és táncosok búcsúztatják a telet a Fékomadta Fesztiválon – közölték a szervezők az MTI-vel.

A programsorozat a középkori farsangi hagyományokat idézi meg olyan középkori ügyességi játékokkal, mint a rönkhajítás, a kötélhúzás vagy a lovastorna, amelyek egykor közösségformáló erővel bírtak – olvasható a közleményben.

II. Fékomadta fesztivál
Helyszín: 2072 Zsámbék, Zichy tér
Kategória: Koncert, Kultúra, Gasztro, Kézműves, hagyományőrzés
Időpont(ok): 2020.02.22. 12:00 – 20:00

Mint írják, a koncertprogramban fellép a világzenei műfajban alkotó Aurevoir együttes, akiknek zenéjében fellelhetők Kárpát-medencei, ír, cigány és délszláv népzenei motívumok, valamint az angolszász beatfolk is. Ezt követően a Kontáros zenekar közreműködésével táncházat szerveznek. A fesztiválon a tél búcsúztatásaként jelképesen egy boszorkányt is elégetnek.

“Fontosnak tartjuk, hogy ezek a hagyományok újra fogalmazva életre keljenek városunkban, ahol építészeti emlékeinkben is tapintható a középkor. Erre a napra íjászok, szörnyek, középkori lovagok és boszorkányok lepik el a várost, az ide látogatók részt vehetnek a játékokban, csapatot alkothatnak, közösen élhetnek meg egy-egy sikert és így együtt búcsúztatjuk a telet” – idézi a közlemény a szervezőket.

A farsangon a közönség megszemlélheti és kipróbálhatja a korra jellemző fegyvereket, lehetőség nyílik többek között kardforgatásra, íjászatra és csatacsillag-kelevéz hajításra is. Az eseményen megjelennek a középkori vásári forgatagra jellemző dobosok és dudások is – áll az összegzésben.

MTI

A nyitókép illusztráció.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB