Kutyakocsi: a korosodás nem gátolhatja a közös programokat | Pannonmagazin
HírExtra

Kutyakocsi: a korosodás nem gátolhatja a közös programokat

Az idő múlása mindenkit elér, legyen szó gazdiról vagy kutyusról. Azonban míg az emberek többségénél hosszú évtizedek alatt zajlik le az egészséges idősödés, addig a négylábúaknál meglepően gyors is lehet ez a folyamat.

A korosodás tényére pedig minden kutyatulajdonosnak érdemes felkészülni. Előfordulhat ugyanis, hogy kutyánk, aki imádott nagyokat sétálni, túrázni és a parkban futkosni, hirtelen már nem bírja a tempót.

Sokan döntenek úgy, hogy kedvencünk megterhelésének elkerülése érdekében inkább otthon hagyják korábbi túrázó társukat. A tapasztalat viszont azt mutatja, a legtöbb kutyus nem viseli jól az új felállást.

Megoldás a hosszú sétákra

A kutyakocsi megoldást jelent az idősödő, beteg, esetleg kevesebb energiával rendelkező, kisebb termetű vagy kölyökkutyák számára. Legyen szó hosszabb utazásról, egy kiadós sétáról, esetleg közös vásárlásról, a szállítóeszköz segítségével nagyobb távok megtétele is lehetséges. Sőt! A kisebb csomagok, ízletes finomságok és az itatópalack is könnyűszerrel belefér. A kocsi kialakításának köszönhetően védi kedvencünket az esőtől és a közvetlen napsugárzástól is.

A megfelelő útvonal kiválasztása

A kutyakocsinak köszönhetően nem kell lemondani a közös szabadtéri, megerőltetőbb programokról. Azonban egy-egy túra előtt érdemes tájékozódni, hogy az útvonal megfelelő-e a négykerekű kocsival való közlekedéshez. Az ismerős kutyások kikérdezésén túl, remek tippeket találhatunk a Kutyabarát Magazin túraötleteit böngészve. Amit mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy az útvonalat ne övezzék túl meredek szakaszok, és a talaj megfelelő legyen a guruló eszköz számára.

Normafa, a tökéletes úti cél

Ugyan itthon még kevésbé elterjedt az idősebb kutyusok ilyen formájú szállítása, azért vannak már olyan közkedvelt helyek, ahol a megszokottnál gyakrabban találkozhatunk kutyakocsit húzó túrázókkal. A Normafa éppen egy ilyen népszerű helyszín.

Rengeteg turistaút és páratlanul gyönyörű kilátás vár az ide érkező kirándulókra. Szinte biztos, hogy a kutyus sem fog unatkozni, hiszen minden bizonnyal gyorsan játszótársra lel a népes számú, négylábúakkal érkezők között.

Az egészséges kutyusokkal érkezők szinte bármely útvonalat kipróbálhatják. A “járgányosok” számára a piros szív jelzés mentén érdemes elindulni. Ez az úgynevezett Kardióösvény – hasonlóan a veresegyházi Szív útja ösvényhez – elsősorban a szív- és érrendszeri betegek számára került kialakításra, viszonylag alacsony szintemelkedéssel. Itt három táv közül is választhatunk. A maximális 5 km-es sétát azonban kedvünk szerint bővíthetjük, ha hosszabb kiruccanásra vágyunk.

A kutyakocsi elterjedésével remélhetőleg egyre több, a Kardióösvényhez hasonló túraútvonal kerül kijelölésre annak érdekében, hogy az öregkor ne akadályozza az élményekkel teli, közös kikapcsolódást gazdi és kedvence számára.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB