Színes

Kutyaméretű lehetett a frissen kikelt T-rex

Avatar

Persze, azért ne csivavavát képzeljünk el.

Egy tojásból frissen kibújt bébi Tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya – állapították meg skót, kanadai és amerikai paleontológusok. A skóciai Edinburghi Egyetem kutatói Kanadában és az Egyesült Államokban talált ősleleteket, egy apró állkapocscsontot és egy karmot tanulmányoztak – olvasható a BBC News honlapján.

Háromdimenziós szkenneléssel megállapították, hogy a maradványok egy bébi Tirannoszaurusztól származnak. A szakemberek szerint ezek az első ismert ilyen típusú fosszíliák. Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt teremtmények mindössze 91 centiméteresek lehettek, amikor kibújtak a tojásból, annak ellenére, hogy akár 12,2 méter hosszúra és nyolc tonnásra is megnőhettek.

A szakemberek becslései szerint a Tirannoszauruszok tojásai – amelyekből egyetlen maradványt sem fedeztek fel eddig – nagyjából 43 centiméter hosszúak lehettek. A három centiméteres állkapocscsont elemzésekor a kutatók a Tirannoszauruszra jellemző sajátosságokat azonosítottak, ilyen például a „hangsúlyos állrész”, ami azt sugallja, hogy ezek a fizikai jegyek már a tojásból kibújás előtt kialakultak.

A szakemberek szerint a frissen kikelt Tirannoszauruszok nagyjából akkorák lehettek, mint egy border collie, jóval nagyobbak, mint például a Jurassic Park című filmben látható bébi raptorok. „Immár tudjuk, hogy ők lehettek a valaha volt legnagyobb ivadékok, amelyek tojásból keltek ki és rendkívüli módon hasonlíthattak a szüleikre” – mondta Greg Funston, az egyetem munkatársa.

A kanadai és amerikai egyetemek kutatóinak közreműködésével készült tanulmány a Canadian Journal of Earth Sciences című folyóiratban jelent meg.

 

Színes | Pannon Magazin 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB