Laminált padló telepítése | Pannonmagazin
HírExtra

Laminált padló telepítése

A laminált padlók letétele nagyjából a kirakósjátékhoz hasonlítható. Jóval egyszerűbb folyamat, mint a fa padlóburkolat telepítése, ezért akár Te is elvégezheted otthon! Segítünk néhány hasznos tippel és listával és a szükséges eszközöket illetően!

Ezekre az eszközökre lesz szükségünk

Az alapanyagot illetően laminált lapok, távtartók, ragasztószalag, szegélyléc, valamint polimer ragasztó lesz szükséges. Nedvességre hajlamos talaj esetében elengedhetetlen a párazáró fólia beszerzése is, amelyet a padlóalátét alá szükséges helyezni.

A művelethez pedig mindenképp érdemes beszerezni egy erős sniccert, ütőfát, mérőszalagot, valamint szintezőlécet. Emellett jól jöhet egy gumikalapács is, és egy ceruzát is érdemes mindig magunknál tartani. A lécek méretre vágásához szerezz be hatékony kézifűrészt a JOSZERSZAM.com honlapjáról!

Készítsük elő a terepet

Nulladik lépésként szabaduljunk meg a már meglévő alaptól, legyen az szintén laminált lap, netán padlószőnyeg vagy fapadló. Ezután alaposan takarítsuk ki a padlót, és győződjünk meg róla, hogy az aljzat sima, lapos és teljesen tiszta. Tegyünk le néhány lapot próbaképp, hogy lássuk, hogyan néznek majd ki elrendezgetve.

Ezt követően a padlóalátétet szükséges elhelyezni, majd következhet is az első sor laminált padló letétele. Érdemes a helyiség bal sarkától jobbra haladni, és először egész lappal kezdeni, kifelé néző hornyokkal.

A falak mellett fontos mindig 10-15 mm helyet hagyni, mert a laminált padló hajlamos a vetemedésre. Távtartók segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy ez a hézag biztosan megmaradjon.

Laminált padló lerakásának lépései

Az első sor végéhez érve tapasztalhatjuk, hogy az utolsó lap túl hosszú lesz. Mérjük meg a szükséges hosszt, és vágjuk le fűrésszel úgy, hogy a horony megmaradjon. A maradék laptól se szabaduljunk meg, hiszen a második sor első deszkája éppen ez lesz majd.

A többi sorhoz érdemes figyelembe venni, hogy fűrészes, lépcsőzetes alakzatban legyenek telepítés során, melyet 30 cm-es csúsztatásban érhetünk el. Ezzel esztétikusabb, és stabilabb végeredményt érhetünk el.

A lapokat 45 fokos szögben szükséges összeilleszteni elsőként a hosszanti oldal mentén. Ezután a lapokat gumikalapács és ütőfa segítségével kell egymásba illesztenünk, a fal mellettit pedig húzóvas használatával.

Az utolsó sornál jóval nehezebb dolgunk lehet, mivel közvetlenül a fal mellett kell elvégeznünk a műveletet. Elsőként szabaduljunk meg a távtartóktól, a szegélyléceket pedig rögzítsük a falra ragasztóval. Fontos, hogy a szegélyléceknek a fal melletti hézagokat teljes mértékben le kell fedniük!

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult művelet a laminált padló lerakása?! Látogass el a JOSZERSZAM.com weboldalára, és szerezz be minden szükséges szerszámot és eszközt otthoni munkálataidhoz!

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB