Lomtalanítás alkotószemmel | Pannonmagazin

Itt a tavasz, közeleg a lomtalanítás időszaka, ám érdemes más szemmel tekintetni kidobni kívánt tárgyainkra, bútorainkra, melyek felújításának csak a képzelet szabhat határt.

Praktikus és egyszerűen kezelhető a krétafesték, mely könnyen csiszolható, így megunt bútorunknak antik hatást varázsolhatunk. A festéket színre keverve is megvásárolhatjuk, de akár mi is elkészíthetjük a számunkra megfelelőt színezőpasztával vagy akrilfestékkel. Rengeteg olyan “krétafesték recept” található az interneten, mely házilag kikeverve szinte fillérekbe kerül. Nem kell hozzá más, csak csapvíz, bécsi fehér vagy kálcium-karbonát, illetve latex falfesték. Amennyiben magunk keverjük ki a festéket fehérből, érdemes tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy pasztell árnyalatot fogunk kapni.

A krétafesték felvitele előtt a bútort nem szükséges megcsiszolnunk, szinte bármilyen felületre azonnal festhetünk vele. Gyorsan szárad, ám miután elkészült a mű, érdemes lakkozni, hogy ne sérüljön a felület. Ehhez elegendő szórófejes kiszerelésű akril- vagy nitrolakkot használni. Előbbi fényessé teszi a bútort, azonban nagy melegben felpuhulhat.

Rozoga hokedlit, ütött kopott sámlit érdemes egy kicsit megerősíteni, és lakásunkkal harmonizáló színűre festeni, hiszen virágtartóként is remekül funkcionálhatnak, akárcsak egy ócska létra. Kis ládákat, masszív fiókokat a falra felfúrva polcként hasznosíthatunk, régi képkeretekbe színes festményeket, fotókollázst varázsolhatunk.

Fentiek tükrében tehát nem kell mindentől megszabadulnunk, de érdemes szem előtt tartanunk, hogy nem minden lesz egyszer még jó valamire.

Kiemelt kép: youtube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB