Madzagos élményközpont | Pannonmagazin

Békés megyében egy azonos nevű kisváros, Békés, a Körös ölelésében fekszik a román határ mellett. A vidéki település természeti adottságait kihasználva fejlesztésekbe kezdenek.

Békés, vagy ahogyan még nevezik, Madzagfalva, egy igazi vidéki csendes kisváros. A békésieket madzagosoknak is nevezik, innen is ered városuk Madzagfalva elnevezése.

A hagyomány szerint ugyanis a békésiek egyszer régen madzaggal kerítették körbe a településüket azért, hogy templomuk harangszava más városokba nem jusson el. Az irigység abból fakadt, hogy voltak szomszédos települések, amelyek nem adományoztak annak érdekében, hogy Békésen megépülhessen a harangtorony.

Szóbeszéd ide vagy oda, Békést Madzagfalvának is nevezik, de ez a kisváros természeti értékeire is büszke lehet. A Kettős-Körös torkolatánál elhelyezkedő Békés-Dánfok a vízi sportok űzésére és a vízparti növény- és állatvilág megfigyelésére alkalmas üdülőközpont. Évtizedek óta nyújtja ez a hely az aktív kikapcsolódás lehetőségét, azonban egy kétirányú fejlesztésnek köszönhetően megújul a dánfoki szabadstrand, az üdülőközpont és a strand környezete. Emellett strandröplanda és strandfocipálya is épül.

A Területfejlesztési Operatív Program keretén belül elnyert román-magyar közös pályázat a szabadidő hasznos eltöltését segíti az ebbe a térségbe érkezők számára. A dánfoki üdülőközpontban az agyat is lehet élesíteni, mert a fejlesztésnek köszönhetően a terület élővilágát interaktív módon, játékos, színes és érdekes formában ismertetik meg a gyerekekkel. A Körösök vidékének megismertetésében segíteni fogja a látogatókat a háromdimenziós vetítőterem, ahol szinte életre kel a dánfoki élővilág. A minőségi felszereltségű konferenciaterem szakmai és egyéb rendezvények helyszíne is lehet.

Egy kis ízelítő a dánfoki környezetből:

Fotó: pixabay.com, flickr.com | videó:YouTube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB