Más lesz még a fesztiválozás is | Pannonmagazin

A környezetszennyezés az emberiség nagy problémája, amelyet maga az ember generált. A környezetvédelem és tudatosság éppen emiatt olyan fontos kérdés napjainkban.

A koronavírus támadása a világ sok országát leállásra, védekezésre kényszerítette. Ez a bezártság azonban a környezet számára fellélegzést jelentett.

Kár lenne azt gondolni, hogy csak a nagy gyáróriások felelősek a környezetszennyezésért. Kétségtelen, hogy jobbá nem teszik a kialakult helyzetet, de a zenei vonalon is sokat lehet tenni a környezetünkért.

Hogyan szennyezi a természetet a zene? Nem konkrétan a zene szennyez, hanem az azt szolgáltató nagy rendezvények. Az elhajigált műanyag hulladék borítja a fesztiválok, zenei rendezvények színterét, szinte már kaotikus, világvégét mutató állapot uralkodik egy-egy helyszínen a buli levonulta után.

Úgy tűnik, hogy a zenei fesztiválok is egyre zöldebbé válnak. A váltás főleg az eldobható műanyag használatán mutatkozik meg, igyekeznek lecsökkenteni annak mennyiségét. Ehhez a mozgalomhoz egyre több rendezvény csatlakozik.

Az egyik norvég fesztivál már évek óta bezöldült, azaz megújuló energiát használnak, a csomagolások komposztálhatók, amit csak lehet, azt újra felhasználnak, és a rendezvényükön a környezettudatosságot hirdetik, így van esély arra, hogy a szórakozás mellett megmutassák, hogy lehet úgy is mulatni, hogy közben nem ártanak a környezetnek.

Ugyanakkor a zenészek, az együttesek gyakran nagyobb konvoj felvonulásával és nagy távolság megtétele után jutnak el a fellépés helyszínére, így az is nagy ökológiai megterhelést jelent. A fellépő előadók azzal mutathatnak példát, hogy beszélnek a környezetszennyezés hatásairól. Üzenetük sokkal inkább eljuthat a rajongóikhoz.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB