Még lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre | Pannonmagazin
Bor - GasztrotúraUtazóna

Még lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését – közölték a verseny szervezői pénteken az MTI-vel.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt – olvasható a közleményben.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot: vadhúst, Naszálytej-Fittej írót, valamint bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket (utóbbi kiváltható bármilyen, eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel ellátott, uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel vagy élelmiszerrel) – olvasható a közleményben. A kétfordulós versenyben az ételeket szakmai zsűri bírálja el.

A közlemény idézi Asztalos Istvánt, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökét, aki azt mondta, hogy az idén is hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. “Szeretnénk, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére” – mondta.

Hozzátette: pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.

A szakácsverseny helyszíne a felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. A közlemény szerint Kocsonya Kálmán, az intézmény szakmai igazgató-helyettese arról beszélt, hogy az iskola a 2020/2021. tanévben második alkalommal csatlakozik a Magyarország étele verseny döntőjéhez mint házigazda.

Kiemelte, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségével idén először rendezik meg június 5-én a döntőt kísérő gasztronómiai tanuló versenyt, amelyre a vendéglátóipari iskolák nevezéseit várják. A versenyfeladat a diákok számára 5 fogásos magyar menü, 1 személyre tálalva. A menü állhat hideg előételből, levesből, meleg előételből (hideg elemekkel kombinálható), főételből, desszertből.

A menüt modern tálalásban a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. A menü kizárólag magyar alapanyagokból készülhet. Az ételek lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek – tette hozzá Kocsonya Kálmán.

Varga Károly, a zsűri elnöke, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenyre tavaly már öt országból jelentkeztek.

Bor-Gasztrotúra | Pannon Magazin

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB