EseményekProgramajánlóSzabadidő

Megrendezik a Hortobágyi Hídivásárt

Avatar

A hortobágyi hídi vásár egyike Debrecen valaha országos hírű és a szomszédos népek által is számon tartott vásárainak, amely alapvetően állatvásár volt.

Az állatvásár elképzelhetetlen volt kirakodó vásár nélkül. Felsorakoztak portékáikkal a debreceni és környékbeli kézműves mesterek. A megkötött vásárra áldomást ihattak a csárdában, lacikonyhákon, alkalmi zöldvendéglők sokaságában.

A jelenleg hatályos (és továbbra is érvényben maradó) járványügyi intézkedések alapján 2020. augusztus 20-23-a között megrendezésre kerül a Hortobágyi Hídivásár.

A normál vásári rendtől eltérően, a vásártér területére kevesebb kereskedőt fogadnak és fokozottan ellenőrzik a látogatók közötti megfelelő védőtávolság betartását. Emellett a helyszínen több fertőtlenítő pont kerül kialakításra.

A hagyományok szerint az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének napjához kötődően kerül megrendezésre az országos hírű kirakodó és népművészeti vásár. Állandóságát ma is nagyhírű sokadalma adja, kígyózó kocsisorok hozzák a vásárba vágyó látogatókat.

A Kilenclyukú Híd nemcsak névadója a vásárnak, hanem közismert szimbóluma e sajátosan magyar tájnak, a hortobágyi pusztának. A vásárok nemcsak az árucserének kereskedelmi helyszíneit adják, hanem a népi műveltség, a hírek, az ismeretek megszerzésének, cserélődésének formáját is. A nagy embersokaságból itt többen keresték, de csak kevesen találták meg a szerencséjüket. A második világháborút követően újra életre kelt a vásár, mely napjainkban országos népművészeti és kirakodó vásárként tömegeket vonz határon innen és túl.

A vásárban megtalálhatók a népi-, kézműves-, bio-, termékek mellett a régiségek és modern kori vívmányok is. Az ide látogatók megismerkedhetnek a Hortobágyra jellemző hagyományos, tájjellegű ételekkel is.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a közlekedőket, hogy az alábbi helyszínen és időpontban ideiglenes forgalomkorlátozás lép életbe az 55. Hortobágyi Hídivásár miatt:
– 2020. augusztus 20-án 6 órától, augusztus 23-án 20 óráig a 33-as számú főút 70-74. kilométerszelvénye között, az úttest mindkét oldalán, valamint az útpadkán megállni tilos.
– 2020. augusztus 20-án 6 órától, augusztus 23-án 20 óráig a Kilenclyukú hídon a gyalogosforgalom szünetel. A gyalogosok a víziszínpad felőli oldalán található gyalogos-hídon közlekedhetnek.
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

PannonMaGazin

Nyitókép: hortobagyidelibab.hu

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB