Megújult a Mudrány-kúria borospincéje Szabolcs községben | Pannonmagazin
Turizmus

Megújult a Mudrány-kúria borospincéje Szabolcs községben

Mudrány kúria

A szőlőtermesztést és a borkultúrát bemutató kiállításnak is otthont adhat majd a Mudrány-kúria alatt lévő, uniós támogatás segítségével felújított borospince, amelyet csütörtökön adtak át Szabolcs községben.

    Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója az avatás alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, hogy a szatmárnémeti Szatmár Múzeummal közösen elindított, Cult-Tour című program segítségével Magyarországon és Romániában összesen hét helyszínen újultak meg műemléki épületek több mint 265 ezer euró összköltségből.
    Magyar oldalon a Sóstói Múzeumfaluban kibővítettek egy honfoglalás kori falut és egy magtárépületet, Paposon felújították a gótikus műemlék templomot, Tiszabercelen Bessenyei György emlékházát, Szabolcs községben pedig a Mudrány-kúria pincéjét hozták rendbe. Szatmár megyében már átadtak Apa községben egy görög katolikus püspöki szülőházat, szeptember végén pedig átadják Ady Endre felújított érmindszenti szülőházát és emlékmúzeumát, illetve egy régészeti parkot Aranyosmeggyesen.
    A fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai célpont legyen – tette hozzá Bene János.
    A földváráról híres Szabolcs községben 2010-ben adták át a felújított Mudrány-kúriát, a mintegy 50 millió forint értékű rekonstrukcióra a Castellum Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázata nyújtott lehetőséget.
    A 18. század végén épült kúriában – a konyha és a zárt előtér kivételével – valamennyi helyiség mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. A kúriát 1978-ig református lelkészlakként használták. Az épülethez irodalmi emlék is fűződik: Móricz Zsigmondot barátai egy tiszatelki vendégeskedés után vitték el Szabolcsra, és az itt szerzett élményeiről A szabolcsi földvár című riportjában számolt be az író. Később az Ebéd című híres novellájában örökítette meg itteni benyomásait: az elbeszélésben ábrázolt nevezetes lakomának a Mudrány-kúria ebédlője volt a színhelye.
    Ezeknek a lakomáknak az élményét idézi fel a most átadott hangulatos borospince is, amelynek felújítására a Cult-Tour program keretében kétmillió forintot fordítottak.

Forrás: MTI

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB