Mese, zene, film - melegség a télben | Pannonmagazin
Életmód

Mese, zene, film – melegség a télben

Ha figyelembe vesszük, hogy a téllel kapcsolatban mennyire negatív asszociációink vannak, nehéz elképzelni, hogy a hideg hónapoktól jót is kaphatunk, méghozzá nem is keveset. Az őszi-téli szezonban különösen hasznunkra válhat az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, úgynevezett hygge, más néven „dán életérzés”, amely az otthonosságot, melegséget és meghittséget hirdeti. Ugyanakkor, a legújabb trendek ellenére is nehezen találunk olyan embert, aki igazán kedvelné ezt az időszakot: szótárunkban maradnak az olyan kifejezések, mint a fáradtság, levertség, téli depresszió. Bár a lenge ruhák és a strand még váratnak magukra, akad valami, amire a tél a legalkalmasabb, ez pedig a saját lelkiállapotunk megfigyelése, egészségügyi szaknyelven: introspekció.

Ez a folyamat kezdődhet meseolvasással, amely bár gyerekes elfoglaltságnak tűnhet, valójában nem az. A világ mesegyűjteménye számtalanszor szolgált már pszichológiai elemzések tárgyául, hiszen olyan komplex lelki folyamatokat ábrázolnak elvont módon, amelyeket értelmezve közelebb kerülhetünk önmagunkhoz. Oscar Wilde méltán népszerű története, „A boldog herceg” klasszikus téli mese. Megismerkedhetünk benne a zafírszemű herceggel, kinek kardját rubintok díszítik, ruháját pedig arany levelek borítják. A boldog herceg egy szobor, amely a város fölé magasodva őrzi azt, ám ne higgyük, hogy a szíve kő! Mindene megvan, se ezt a mindent mégis odaadja azoknak, akiknek semmijük sincs. Így hordoz ez a történet gyönyörű igazságot az ajándékozás öröméről és az önfeláldozásról. Hercegünk segítője egy társaitól elmaradt fecske, így ha olvasás közben zenére vágyunk, kitűnő választás lehet a The Cinematic Orchestra Arrival of the birds című témája, amely magyarul annyit tesz: a madarak érkezése.

Igaz, a tél nem a madarak érkezésének időszaka, mégis sokat üzenhetnek nekünk, ha górcső alá vesszük szimbolikájukat, amely a szabadsággal és a lehetőségekkel áll kapcsolatban. A madarak a kezdetektől arra tanítanak minket, hogy gondolkodjunk a határokon túl, s merjünk szabadok lenni.

A fent említett zeneszám hangzik fel A mindenség elmélete című 2014-es filmben is, amely Stephen Hawking fizikus történetét dolgozza fel. A makacs élni akarás, amelyet Hawking súlyos betegségével kapcsolatban tanúsít, s a hihetetlen szenvedély, amellyel hivatását gyakorolja még a legmegpróbálóbb időszakban is, sokban köthető a madarak kérlelhetetlen kitartásához. És erre buzdít minket is.

Bódi Zita

Kiemelt kép: unsplash.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB