-KiemeltEgészség

Mi alapján válassz naptejet?

Ma már nem kérdés, hogy kell-e naptejet használnunk, legfeljebb azt érdemes átgondolnunk, hogy melyiket válasszuk?

Az egyik legfontosabb szempont a bőrtípus. Ha világos bőrünk van és hajlamosak vagyunk a leégésre akkor a legmagasabb faktorszámú, azaz legalább 50-es naptejek között kell keresgélni. A halvány vagy sötét barna bőrszín esetében kellő óvatosság mellett nem kell félnünk attól, hogy azonnal leégünk, így választhatunk 30-as vagy 40-es faktorú krémeket is.

A naptejeket, napolajokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Vannak a fizikai és a kémiai típusok. A fizikai napvédők megtapadnak a bőrön és ennek köszönhetően verik vissza a napsugarakat. Hátrányuk, hogy fehér réteget képeznek és ragacsos érzetet hagynak maguk után.

A kémiai napvédők ezzel ellentétben beszívódnak a bőrbe és úgy fejtik ki a hatásukat, hogy közben elnyelik a napsugarakat. Ezek azonban gyakrabban okoznak allergiás reakciókat.

Amennyiben hajlamosak vagyunk a bőrallergiára, akkor inkább a fizikai naptejek közül válasszunk vagy használjunk hipoallergén termékeket.

Nagyon fontos, hogy a naptejünk kellőképpen vízálló legyen és olyan textúrával rendelkezzen, amit kellemesnek érzünk. Mivel más-más igényeink vannak, egyénileg érdemes kitapasztalnunk, hogy számunkra a hab, a spray, a krém vagy a permet válik-e be a legjobban. 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB