Tahini vagyis szezámmagkrém. Ha te is BBC GoodFood előfizető vagy, esetleg kedveled a “keleti” ételeket, egészen biztosan gyakran találkoztál már ezzel a hozzávalóval. Első olvasatra az ember azt sem tudja, hogy mely nép konyhájában keresse ezt az ételt (vagy alapanyagot?). A válsz persze egyszerű, hiszen inkább egy táj jellegű hozzávalóról van szó, mintsem nemzeti étel alapanyagáról. Megtalálható a török és görög konyhában, szerepel a közel-keleti országok étlapján, de még Kelet-Ázsiában is gyakran kerül elő. Kiváló ásványi anyag forrás (gazdag rézben, vasban, magnéziumban), illetve gazdag fehérjében és kálciumban is.

Elkészítése házilag is igen egyszerű, mindössze 2 alapanyagra lesz szükség: szezámmagra és olívaolajra.

A hozzáadott olívaolaj mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk készíteni a pasztát. 1 csésze szezámmaghoz 3 ek  – 1/3 csésze olaj szükséges.

A tahini elkészítése 3 lépésben:

  1. Száraz lábosban pirítsuk meg a magot egészen addig, amíg aranybarna színt kap
  2. Pár párcig hagyjuk hűlni, majd szórjuk késes konyhai robotgépbe és adjunk hozzá 2 ek olívaolajat
  3. Daráljuk finomra. Az edény oldalára tapadt anyagot kaprjuk le majd daráljuk tovább. Közben ízlés és kedv szerint öntsnük bele még olajat, addig daráljuk, amíg megfelelő állagú nem lesz

Tipp: légmentesen lezárva hűtőszerkényben hónapokig is eláll.

A csicseriborsókrém (hummusz) hozzávalója. Ha házilag szeretnénk elkészíteni, a tahini az egyetlen “extra” hozzávaló. Önmagában mártogatósként vagy szószként is használható.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés