Mi az egészséges életmód 8 alapelve? | Pannonmagazin
-KiemeltEgészség

Mi az egészséges életmód 8 alapelve?

Sokat hallunk mostanában az egészséges életmód fontosságáról, trendi azt mondani, hogy egészséges életmódot folytat valaki. De vajon így is van?

Nem kétlem, hogy sokan törekszenek arra, hogy megőrizzék testi-lelki egészségüket. Azonban valóban mindent meg is tesznek érte, vagy csak azt hiszik? Tévedés azt képzelni ugyanis, hogy elegendő egy kis testmozgást beiktatni és egészséges ételeket enni.

Mit takar pontosan az egészséges életmód fogalma?

Ezzel kapcsolatban számos könyv található a neten, de a Mai-Könyv.hu webáruházban egészséges életmódról egész kategóriányi könyv található. Érdemes körülnézni, és ha valaki életmódváltáson gondolkozik, beruházni néhány jó könyvre.

Már csak azért is jobb előtte felkészülni, mert nem megy egyik napról a másikra a váltás. Ez az életmód eleinte sok kompromisszummal jár, lehet, hogy lemondással is. De ha adunk elég időt magunknak arra, hogy hozzászokjunk, akkor a testi-lelki egyensúlyt is megtapasztalhatjuk idővel.

Az egészséges életmód 8 alapelve: táplálkozás, mozgás, folyadék, napfény, friss levegő, mértékletesség, nyugalom és kiegyensúlyozottság. Angolul a szavak első betűiből összerakott mozaikszó, a NEWSTART.

A 8 alapelv

  • A megfelelő táplálkozás a zsíros, húsalapú étrenddel szemben a magas tápanyag- és rosttartalmú, növényi ételek fogyasztását helyezi előtérbe
  • mozgásszegény életmód előrevetíti az elhízás, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kockázatát. Akár napi egy óra séta is elég lehe
  • A szervezetünkből távozó vizet pótolni kell, a sejtjeinket is fel kell tölteni vízzel. Naponta legalább másfél-két liter víz fogyasztása az alap
  • A napfény nemcsak a bőrünkre van jó hatással, de D-vitaminnal is feltölti szervezetünket. A D-vitamin mennyisége a lelki egészségünkre is hatással van.
  • Elengedhetetlen a mértékletesség, ami a mai emberre sokszor nem jellemző. Ez az étkezésen túl magában foglalja az alkohol, a kávé fogyasztását, a dohányzás mellőzését is.
  • A friss levegő fontossága mostanában került újra terítékre. Rendkívül fontos, hogy végezzünk légzőgyakorlatokat, néha álljunk fel a számítógép vagy íróasztal mellől és menjünk ki levegőzni.
  • A rohanó világban a stressz mindennapos dolog, akárcsak a következtében kialakult betegségek. A nyugalom, a pihenés az, amin spórolunk. De ez is megbosszulja magát, ezért teremtsünk a pihenésre időt magunknak!
  • A testi-lelki egyensúly, a “balance” az, amit elérhetünk, ha az előző alapelveket betartjuk. Ha idáig eljutunk, elértük a célunkat.

 

Az egészséges életmód könyvek segítségével 

Az egészséges életmód mint komplex fogalom a test, az elme és a lélek számára is több dolgot jelent.

A test számára a megfelelő erőnlétet, táplálást, fittséget és nyugalmat, az elme számára pozitív énképet, belső nyugalmat, elfogadást. A lélek számára pedig szeretetet, empátiát, megbocsátást és elfogadást.

A Mai-Könyv.hu webáruházban megtalálja a könyveket, amik ebben segítenek!

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB