-KiemeltÉletmódTükörkép

Miért a Skandináv országok a legboldogabbak?

Minden évben egy felmérés alapján kiadnak egy listát, amelyben a világ legboldogabb országát keresik. Több éven keresztül Dánia nyerte el a világ legboldogabb országa címet, azonban a 2017-ben kiadott lista szerint Norvégia át vette a vezető szerepet. Az Észak-európai országok elégedettek a politikai szabadságukkal, az oktatási rendszerükkel, az egészségüggyel, de még a munkahelyükkel is. Azonban fontos tudnunk, hogy Dániában az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem és a korrupció mértéke is itt a legkisebb. Az emberek nem aggódnak a munkanélküliség miatt, hiszen erre is nagy összeget fordít az állam.

Az Észak-Európai emberek a teljesen más úgynevezett Skandináv mentalitásban látják boldogságuk forrását. A lehető legtöbb időt töltik a családjukkal, barátaikkal, azonban nagy tiszteletben tartják egymás magánéletét. A legtöbb energiát és pénzt a házuk kialakításába fektetik, hiszen úgy gondolják az otthon a legfontosabb, hogy jól érezd magad.  Mindig elégedettek, nem akarnak másoknak megfelelni, sem tökéletesek lenni. A dánok teljes mértékben elfogadóak más kultúrákkal szemben és maximálisan egyenlően kezelik a nőket a férfiakkal. Mi sem bizonyítja jobban minthogy Dániában a legnagyobb a női munkaerő az egész kontinens országait összevetve.

Munkahelyükön maximális erőbedobással dolgoznak, azonban a hétvégét teljes mértékben a családnak szentelik és nem töltenek plusz órákat munkával. A legtöbb Dán munkahelyen hetente 37 órát dolgoznak az emberek és a hét utolsó napján sokan már ebéd után vagy kora délután befejezik a munkát és élvezik a hétvégét. Ha van rá lehetőség sok helyen padokat és asztalokat helyeznek el a szabadba, ezzel az ott dolgozók kellemes környezetben tudják elfogyasztani az ebédjüket. Ennek köszönhetően sokkal frissebben és kevésbe stresszesen tudnak neki látni a délutáni munkának.

A Trendhim nevezetű, dán webshop magyar munka társát kérdeztük, hogy ő miben látja a vele dolgozó dánok boldogságát, aki egyértelműen azt a választ adta, hogy a stressz mentes környezetben és az egymás nagy mértékű támogatásában látja a boldogságot.

Mostanában egyre népszerűbb lett szerte világon a “hygge”, ami nem más mint egy jó érzés, boldogság, otthonosság egy szóval egy kellemes érzés, amikor élvezed az adott percet úgy ahogy van.

A legtöbb ember hygge gyanánt beszélget egy kávé vagy egy tea mellett, eszik egy süteményt vagy néz egy filmet közösen a családjával.

A legfontosabb dolog amit a skandináv emberek vallanak a hygge érzésről, hogy minél egyszerűbb és természetközelibb legyen és fontos megélni az adott pillanatot.

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés