Újratervezés

Miért esznek műanyagot a tengeri élőlények?

A városi utcákon, parkokban, mindenhol a természetben – még a védett területeken is – a (műagyag)hulladék előfordulása általános, megszokott jelenség. Azonban nemcsak itt, hanem a vizekben – tengerekben, óceánokban – is hatalmas mennyiségben találhatóak, még a parttól legtávolabb eső nyílt vízen is hulladék szigetek úsznak.  Ez nemcsak a látvány miatt hátrányos, hanem azért is, mert rendkívül káros a környezetre, az élőlényekre. Évente körülbelül 12,7 tonna műagyag kerül a világtengerekbe, melyből igen nagy mennyiség az itt élő állatok szervezetébe jut – brit halászati jelentések szerint a kifogott élőlények harmadának bélrendszerében találnak műanyagot. David Attenborough egy interjúban elmondta, hogy filmre vették, mikor egy albatrosz a fiókáinak a szokásos hal helyett műanyag hulladékot adott táplálék gyanánt.

A tengeri élőlények műanyag fogyasztása is különböző indíttatású. Az embertől eltérően sok állat inkább a szaglására hagyatkozik, mint a látására, vagyis egyszerűen összetéveszti a szemetet az igazi táplálékával, azonban vannak olyan élőlények is, amik kifejezetten a “műanyag diétát” választják. Becslések szerint körülbelül 180 faj fogyaszt hulladékot kezdve az apró planktonoktól egészen a nagy testű bálnákig. A tengeri teknősök például előszeretettel “vadásznak” az átlátszó műanyag zacskókra, mivel egyik kedvenc eledelüknek, ínycsiklandozó medúzának gondolják.

Műanyag szemetünk nemcsak kinézetre, de illatra, érzésre és hangra is hasonlít a tengeri élőlények táplálékára, hiszen sokféle színben, formában vannak jelen. Éppen ezért mi, vásárlók döntést hozunk, mikor PET-palackos üdítőitalokat vásárolunk, mikor minden nap egy tucat műanyag zacskóba szedjük a zöldségeket, gyümölcsöket az üzletben. Képzeljük el, hogy ezek darabjai mind belekerülnek egy élőlény gyomrába, annak pusztulását okozva. Tegyünk értük és minimalizáljuk a műanyagok vásárlását, használjuk tovább a meglévő zacskókat, bevásárlótáskánk természetes anyagból készüljön (pl. textil), ne vegyünk palackos italokat és egyéb csomagolt élelmiszereket, vagy legalábbis csökkentsük a mennyiségüket, kerüljük a “szemétgyáros” gyorséttermeket. Ha minden ember a földön  kevesebb  hulladékot termelne, a teknősök, bálnák, sirályok és még ki tudja, hány faj meg lenne mentve.

Kiemelt kép: pixabay.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés