Egészség

Miért fontos, hogy eleget aludj?

Az alvás életünk egyik legfontosabb része, ám mégis ez az a tevékenység, amelyre a legkevésbé ügyelünk. Oly kevés program fér bele egyetlen napba, hogy rendszeressé válhat alvásunk idejének megcsonkítása, pedig lényeges lenne szem előtt tartani, hogy a kialvatlanságnak igen komoly negatív mellékhatásai lehetnek.

Kutatások szerint a társadalmi berendezkedéstől is erősen függ, hogy négy, hat vagy nyolc órát alszunk naponta, de tekintettel az alvásfázisokra, javallott a minimum hat órányi intervallum.

Az alvásnak négy stádiuma van, melyek 90 percenként váltják egymást. Ez egy éjszaka folyamán 5-6 alvási ciklust jelent.

A stádiumok sorrendben:

1. szendergés
2. felszínes alvás
3. mély alvás
4. REM, vagyis álomalvás.

Azok az emberek, akik lecsípnek az alvásidejükből, és ezt ráadásul rendszeresen teszik, nem csupán fáradtak és kimerültek lehetnek, komolyabb problémák is felléphetnek a szervezetükben, illetve idegrendszerükben. Az alvásszegény életmód következményei lehetnek a teljesítménycsökkenés, a koncentráció hiánya, rossz közérzet és hangulat. Kialakulhat árpa, sőt, kötőhártya-gyulladás is. Felléphet továbbá elhízás, cukor- és szívbetegség, gyakori fejfájás, romló reakcióidő, depresszió, legyengült immunrendszer. Súlyos esetben korai halált is vonhat maga után a huzamosan rövid alvásidő, ne feledjük, hogy alvásmegvonással embereket kínoztak.

Mindezek mellett érdemes figyelmet szentelnünk biológiai óránknak is, mely nem csupán korgó gyomor képében emlékeztet minket az étkezésekre. A szervóra megismerésével és tanulmányozásával megtudhatjuk, hogy mikor melyik szervünk dolgozik vagy pihen éppen, s ez segítséget nyújthat betegségek diagnosztizálásában is, továbbá a megfelelő pihenési és életritmus kialakításában.

Az elegendő mennyiségű alvás fiatalon tartja bőrünket, mert csökken a szervezetünkben lévő stresszhormon szintje, így a bőr feszesebb marad. Továbbá növekszik a leptin hormon szintje, mely jóllakottság érzését kelti, ezáltal kevesebbet eszünk, így könnyebben tudunk fogyni is. Érdemes tudunk, hogy sötétben, éjszaka termelődik a melatonin nevű hormon, melynek jelentős öregedésgátló szerepe van, továbbá segíti a zsírszövetek lebontását is. Mindezt akkor érhetjük el, ha hűvös, legfeljebb 21 fokos, jól besötétített szobában alszunk. A lámpafény, a villódzó televízió meggátolja a hormon felszabadulását, és az állandó fényszennyezettség zavarja a szervezetet, az agyat a pihenésben.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy életünk felét átalusszuk, igyekezzünk azt felelősségteljesen végezni, hogy támogassuk szervezetünket és megőrizzük egészségünket.

Kiemelt kép: pixabay.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés