EgészségÉletmód

Miért károsítja a szemünket a képernyő?

A statisztikák szerint a magyar felnőtt lakosság átlagosan 10,4 órát ül naponta a képernyő előtt, ami rendkívül egészségtelen a szemnek.

A megdöbbentő adatra az szolgál magyarázatként, hogy sokan végzik a munkájukat a számítógép előtt ülve, akik aztán hazaérve előszeretettel nézik a TV-t, de az sem ritka, hogy a szabadidejükben előkerül a laptop, a tablet vagy más okos kütyü.

Ennek eredményeként egyre terjed a rövidlátás, ami szinte már népbetegségnek számít hazánkban. Szerencsére amennyiben időben felismerésre kerül a probléma és rövid időn belül orvosi vizsgálatra is sor kerül, akkor kezelhető vagy akár meg is előzhető.

A szemkárosodás elsősorban annak a következménye, hogy túl közel ülünk a képernyőhöz, holott legalább 50-70 centiméter távolság lenne az ideális. Mivel a monitor előtt lényegesen kevesebbet pislogunk, mint amennyit kellene, ezért az a szem fáradtságát, kiszáradását eredményezi. A helyzetet tovább rontja, ha a helyiségben légkondícionáló készülék is működik és a mesterséges fényviszonyok sem kedveznek a szem egészségének.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés